IZBIRALI SMO ŽUPANE

Janković šestič, Maribor še brez, relativno nizka volilna udeležba (FOTO)

Otroka dveh najbolj prepoznavnih politikov v državi Janeza Janše in Nataše Pirc Musar v borbi za občinske in mestne svete.
Fotografija: Zakonca Janković sta na volišče prišla odlično razpoložena. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Zakonca Janković sta na volišče prišla odlično razpoložena. FOTO: Blaž Samec

Slovenci smo včeraj še tretjič v zadnjih nekaj tednih odšli na volišča, na katerih smo tokrat izbirali župane in člane občinskih svetov, v nekaterih občinah pa tudi člane krajevnih, vaških oziroma četrtnih skupnosti. Volilna udeležba je bila precej slaba, na volišča se je skupno odpravila slaba polovica volilnih upravičencev. Najslabša je bila pričakovano v tistih občinah, kjer je bil kandidat za župana zgolj eden, takšnih občin je bilo skupno 51.

image_alt
Izvoljeni Janković, Macedoni, Dermol, Klugler, Bržan in Gajškova; drugi krog v MB, KR, MS, NG, CE in Krškem (VIDEO, FOTO)

Precej slaba je bila udeležba tudi v Mestni občini Ljubljana, kar je presenetilo tudi aktualnega župana Zorana Jankovića. Čeprav je imel kar osem protikandidatov, so se mnogi strinjali, da konkurence pravzaprav nima. »Pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. Ne glede na rezultat v mestnem svetu bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD,« je napovedal. Do zaključka naše redakcije je dobil dobrih 60 odstotkov glasov.

V Novem mestu brez presenečenja

V Mestni občini Maribor se je za županski stolček potegovalo kar 15 kandidatov, največ med mestnimi občinami, zares prepričal pa ni nihče. Tako se bodo glede na prve neuradne rezultate prebivalci na volišča morali odpraviti še enkrat, in sicer 4. decembra, ko se bosta pomerila aktualni župan Saša Arsenovič in drugouvrščeni Franc Kangler, ki je sicer po zaprtju volišč dejal, da je prepričan ne le, da se bo uvrstil v drugi krog, temveč da bo takrat tudi zmagal.

Veselje v štabu Nuške Gajšek (skrajno desno) FOTO: Črtomir Goznik
Veselje v štabu Nuške Gajšek (skrajno desno) FOTO: Črtomir Goznik

Na prepričljivo zmago je včeraj upal aktualni župan MO Celje Bojan Šrot, tudi javnomnenjske raziskave so kazale na to, a volivci so na koncu odločili, da se jim dober kandidat za župana zdi tudi Matija Kovač, s katerim se bo Šrot pomeril v drugem krogu. Enako naj bi bilo v Mestni občini Nova Gorica, kjer naj bi volivci 4. decembra izbirali med Samom Turelom in aktualnim županom Klemnom Miklavičem. Še enkrat naj bi se na volišča odpravili tudi občani najmlajše slovenske Mestne občine Krško.

Franc Kangler je nazdravil drugemu krogu. FOTO: MP PRODUKCIJA/PIGAC.SI
Franc Kangler je nazdravil drugemu krogu. FOTO: MP PRODUKCIJA/PIGAC.SI

Tako kot v Ljubljani tudi v Mestni občini Novo mesto ni bilo presenečenj, ves čas je za favorita namreč veljal Gregor Macedoni, ki so mu prebivalci včeraj še v tretje zaupali vodenje občine. Med glavnimi nalogami si je Macedoni zadal ureditev stanovanjske problematike in prometne infrastrukture. Med predvolilno kampanjo se je 49-letni magister znanosti iz ekonomskih ved dotaknil tudi pereče romske problematike, pri čemer je opozoril, da morajo biti glavni cilji zagotovitev varnosti in zmanjšanje kriminala ter povečanje deleža romskih otrok, ki končajo vse razrede osnovne šole.

Na Ptuju je po prvih neuradnih rezultatih prepričljivo zmagala aktualna županja Nuška Gajšek.

Politiko imata v krvi

V občinske in mestne svete si je tokrat želelo 18.670 kandidatov, manj kot pred štirimi in osmimi leti. Sta pa med njimi otroka dveh najbolj prepoznavnih politikov v državi Janeza Janše in Nataše Pirc Musar. Žan Janša je na listi očetove SDS kandidaturo vložil v Grosupljem, Maks Musar pa v Domžalah na listi Piratov. Čeprav je sin prve slovenske predsednice februarja dopolnil komaj 21 let, ni najmlajši kandidat za svetnika. Po podatkih Državne volilne komisije je najmlajši komaj dosegel zakonsko mejo 18 let, tisti, ki še niso polnoletni, namreč kandidirati ne smejo, med kandidati za župana pa je bil najmlajši star 22 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije