DOBRODELNO

Hvala vam: zaradi vas 6-članska družina spet živi

Stanko in Anica sta trepetala, kdaj bo njun dom odneslo v dolino. Po sanaciji ima hiška, ki so jo prepredle razpoke, spet trdne temelje.
Fotografija: Srečni so, da so spet na varnem. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Srečni so, da so spet na varnem. FOTO: Oste Bakal

DESTRNIK – »Drži, da smo zdaj nekoliko bolj varni, ker so nam uredili zaščito. Da se hiša ne bi več premikala proti dolini, a treba je še vedno marsikaj narediti, da bomo spokojno in mirno spali,« nam je razlagal 52-letni Stanko Tašner z Ločkega Vrha, lepe vasice le streljaj od regionalne ceste Lenart–Ptuj. Kot smo novembra pisali v Novicah, se je nedokončana hiša, v kateri živijo 42-letna Anica Brumen, deset let starejši Stanko Tašner ter njuni otroci, njuna štiriperesna deteljica, nezaposlena cvetličarka hortikulturna tehnica, 23-letna Mateja, 17-letna dijakinja Biotehnične šole Ptuj Anja, ter drugošolca, sedemletna dvojčka Timotej in Matjaž, premikala oziroma drsela po bregu navzdol. Razpoke so bile vidne povsod, na stenah in tleh, tako da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo podrla. K sreči so se tega hitro zavedli na občini Destrnik in Centru za socialno delo Ptuj ter kljub težavam s financami sanirali najhujše. S tisoč petsto evri ste za sanacijo plazišča in delno sanacijo hiše pomagali tudi vi, dragi bralci Novic, preostalo so prispevali Društvo prijateljev mladine Ptuj, CSD Ptuj in občina Destrnik.

Brez občine in tudi Novic družini ne bi uspelo hiše obvarovati pred plazenjem. FOTO: Oste Bakal
Brez občine in tudi Novic družini ne bi uspelo hiše obvarovati pred plazenjem. FOTO: Oste Bakal

Destrniški župan Vladimir Vindiš nam je povedal, da je bilo za nujno sanacijo porabljenih 12.300 evrov, torej za dober tisočak manj, kot je bilo predvideno po predračunu. »Šele med delom so gradbinci ugotovili, da ne bo treba kopati tako globoko, kot je bilo izračunano. Med kopanjem so hitro naleteli na trdo skalo, jo obdelali, zaščitili in zabetonirali dodatne upornike, ki bodo zanesljivo zadržali in hiša naj se ne bi več premikala. Statik je zdaj ocenil, da je vse popolnoma varno. Ob tem so delavci gradbeništva Murko ugotovili, da razpoke na stenah niso bile tako hude, ko je bilo videti. Tudi to so sanirali in z naše strani je zdaj končano. Družine nismo pustili na cedilu oziroma prepustili sami sebi, in to je posebno zadovoljstvo,« razloži sogovornik in doda, da so imeli v zadnjem času štiri podobne primere reševanja socialne stiske občanov. V imenu občine in družine Tašner-Brumen se je zahvalil vsem, ki so kakor koli pomagali pri tem nekaj manj kot eno leto dolgem projektu, ter spomnil, da občina že nekaj časa pomaga družini, med drugim so jim uredili odvodnjavanje ter kopalnico. Po ocenah strokovnjaka so morali gradbinci najprej urediti temelje hiše, ki so bili zelo plitvi, ter zabetonirati zadrževalnik, da se objekt ne bi več premikal. V notranjosti so odstranili omet, stene povezali z mrežami, vse skupaj ometali ter uredili fasado.
S sanacijo so obvarovali hišo. FOTO: Oste Bakal
S sanacijo so obvarovali hišo. FOTO: Oste Bakal

Verjamejo, da bo vse dobro

Družina si je hkrati želela, da bi nekoliko razširili hišo in bi otrokom uredili dve sobici, eno za deklico, drugo za fanta. Starejša hčerka Mateja se je že odselila k fantu v Videm pri Ptuju. »Če so bili gradbinci že tukaj, smo pač izkoristili priložnost in na svoje stroške poskušamo narediti še dve sobici,« pove Stanko, čeprav se zaveda, da bo dokončna ureditev nedokončane hiše z novim prizidkom še precej težavna. Je nezaposlen in prejema minimalno socialno podporo, njegova partnerica pa prek javnih del začasno ureja zelenice za Mestno občino Ptuj in seveda nima visokih prihodkov. V družini ni denarja niti za sprotne stroške.
Anica in Stanko se spominjata, kako ju je pred dobrega četrt stoletja zbližala ljubezen in ni bilo nobenih težav. Še več veselja je bilo, ko sta druga za drugo prišli hčerki Mateja in Anja, pozneje še dvojčka, Matjaž in Timotej. Žal sta pred tremi leti prvič opazila, da se hrib pod hišo premika in jo vleče za seboj. Upala sta, da se bo zemljišče umirilo, a ni bilo tako, vse skupaj se je le slabšalo. Ukrepanje je bilo nujno. »Težko je živeti, a moramo verjeti, da bo vse dobro. Zato hvala vsem, ki so nam pomagali pri sanaciji plazišča, veselilo pa bi nas, če bi še kdo pomagal pri dokončanju širitve hiše,« pravi Stanko, vesel, da ima družina zdaj vsaj varen dom.
Razpoke na hiši kažejo, kako se je začela hiša premikati. FOTO: Oste Bakal
Razpoke na hiši kažejo, kako se je začela hiša premikati. FOTO: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije