Hrvati sindikalistu odredili karanteno, v Sloveniji so ga odpustili

V domu starejših odgovarjajo, da je bila odpoved skladna z zakonom, češ da je zagrešil hujšo kršitev delovnih obveznosti.
Fotografija: Sindikalista so Hrvati poslali v karanteno, ko se je vračal z dela (simbolična fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Sindikalista so Hrvati poslali v karanteno, ko se je vračal z dela (simbolična fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je v torek opozoril na primer sindikalnega zaupnika Mitje Batagelja, ki mu je vodstvo doma starejših Obalni dom upokojencev Koper 20. aprila dalo izredno odpoved. V sindikatu pravijo, da se je Batagelj, ki živi na Hrvaškem, držal odredbe hrvaških oblasti o 14-dnevni karanteni, zaradi katere ni mogel na delovno mesto.

Direktorica obalnega doma upokojencev Neva Tomažič je danes za STA pojasnila, da se Batagelju očita večdnevni neopravičen izostanek z dela, »kar je skladno z zakonom hujša kršitev delovnih obveznosti, ki opravičuje podajo izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu«. Če bo Batagelj sprožil sodni spor, bo o zakonitosti odpovedi odločalo Delovno sodišče v Kopru. Kot je dodala Tomažičeva, pa so v domu upokojencev prepričani, da je glede na okoliščine primera podana odpoved zakonita.

V sindikatu trdijo, da so Batagelju 14. marca, ko se je vračal z dela domov, na mejnem prehodu Dragonja odredili 14-dnevno samoizolacijo na njegovem naslovu na Hrvaškem, hkrati pa mu pojasnili, da mora v primeru kršitve plačati globo najmanj 1100 evrov. Hkrati so mu odredili, naj kontaktira z zdravnikom epidemiologom. Batagelj je o tem nemudoma obvestil delodajalca, prav tako pa se je ravnal po odredbi hrvaških organov, saj bi v nasprotnem tvegal visoko globo.

Ni bil zaveden v registru

Delodajalec je delavca v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi obtožil, da je neopravičeno izostal z dela, saj mu ni verjel, da mu je bila odrejena izolacija. Skliceval se je na to, da je v kritičnem obdobju ukrep obvezne izolacije, kot so ga izvajali hrvaški organi, veljal le za tiste, ki na Hrvaško vstopajo z območja Bele krajine. Sindikat ob tem poudarja, da je v spornem obdobju na strani hrvaških mejnih organih vladala zmeda, dobivali so različna navodila, kako ravnati glede odrejanja samoizolacije. Batagelj pa da je v kratkem času pridobil vsa potrdila policije in sanitarne inšpekcije, da je bil njegov izostanek od dela povsem upravičen.

Delodajalec se je v postopku izredne odpovedi sicer skliceval na pojasnilo hrvaške epidemiološke službe, da delavec v spornem obdobju ni bil zaveden v registru za sledenje oseb v samoizolaciji. To drži, priznavajo v sindikatu, a dodajajo, da takrat tak register sploh še ni bil vzpostavljen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije