VELIČASTNO

FOTO: Ribniški pasijon kot še nikoli poprej

Več kot 200 ustvarjalcev bo slovito prireditev prvič izpeljalo to soboto v Kočevju.
Fotografija: Jezus na križu Fotografije: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Jezus na križu Fotografije: Milan Glavonjić

Se počutimo varne in preskrbljene, ko imamo ob sebi Jezusa? Imamo pogum, da javno pričujemo za Jezusa in njegove evangelijske resnice? Apostoli so več let živeli z Jezusom, zato se nam zdi, da je bilo za njih vse lažje – pa je bilo res? Če bi se resnično zavedali Odrešenikove obljube, da bo z nami vse dni do konca sveta, nas nima biti česa strah. Bodimo apostoli današnjega časa, bodimo pogumni!

Metod Jaklič in Mladen Pahović
Metod Jaklič in Mladen Pahović

S tem sicer enakim naslovom kot lani bo več kot 200 ustvarjalcev že dvanajstega Ribniškega pasijona (poleg Škofjeloškega edinega pri nas), ki prihajajo iz župnij od Kostela do Ljubljane, prvič stopilo na oder kočevske športne dvorane v soboto, 24. marca, ob 19. uri. V dvorani športnega centra v Ribnici bo svetopisemska zgodba Odrešenikove smrti in vstajanja uprizorjena na velikonočni ponedeljek, 2. aprila, ob isti uri, njegovo gorje pa bo na ogled še 8. aprila v Grosupljem in 14. aprila v Škofji Loki.
Pogum bolj kot kdaj prej potrebujemo ravno danes. Če je pogumen, človek tako najbolj posluša sebe in zna prisluhniti tudi drugim. V pasijonski zgodbi, kot delno nakaže smer poldrugo uro dolge uprizoritve režiser Mladen Pahović, se pogum iskrivo nakaže ob prihodu Sv. Duha in Odrešenikovem vstajanju od rajnih. Takrat učenci, tudi nejeverni Tomaž, dokončno spoznajo, da to niso bile samo besede, ampak da je Jezus vstal z dejanji (poguma) ter da je od njihovega poguma odvisno, ali bo šla ta veličastna zgodba naprej tako, kot mora iti.

Pred Pilatom, vmes baraba in vojščak
Pred Pilatom, vmes baraba in vojščak

Izpilili scenarij

»Na prvi pogled se zdi, da je tudi letošnji največji kulturni projekt našega območja enak kot lanski, a ni, saj smo scenarij izpilili s črtanjem odvečnih besed. To za igralce ni bil nič lažji zalogaj, prehod iz ene zgodbe v drugo pa je mehkejši in se od začetka do konca, lahko bi rekel, poetsko preliva. Kozmetičnih sprememb je bila deležna tudi igralska zasedba s poudarkom na sceni ljudstva, nekaj je nove glasbe, sklepno dejanje Pasijonske zgodbe na odru poživi otroški živžav,« pojasnjuje Pahović.
Pasijonski projekt so koordinatorji (celoto dopolnjujejo scenaristi, producenti, kostumografi, občinstvo), ki jih od začetka vodi Helena Ilc, že od septembra sestavljali po fazah, zato je delo potekalo usklajeno, Pahović, ki si že dolgo nabira izkušnje kot soustvarjalec številnih projektov, je skrivnost (delno prenovljene) pogumnosti že osmič združil v celoto.
»V igralski zasedbi imamo najmanj pet do deset talentiranih mož in žena, ki bi, upam si staviti, lahko pobirali vloge poklicnih igralcev. Tudi glasba je tako profesionalna, da se je ne bi sramoval noben vrhunski ansambel, gledališče ali teater,« ne dvomi Pahović.

Zbor
Zbor

Širino uprizoritvi dajejo scena in kostumi, ki so rezultat lastnih idej in številnih ur trdega dela. V druščini v pisanih kostumih sta letos tudi dveletni Jernej z mamico, oče si je nadel oklep vojščaka, ter 80-letni Metod Jaklič, sicer vsestranski kulturnik.
»To je mladostna generacija, ki me še kako navdaja z energijo. Med vrstniki bi zgolj poslušal nenehno tarnanje o bolezni. Res je, da so mi že drugič namenili manjšo vlogo (Nikodema), a gre ta nekako vštric z onimi petdesetimi, nosilnimi. Ko Jezusa snamejo s križa, ga midva z Janezom (Pucljem) maziliva,« je navdiha poln Metod.

Jezusovo vstajanje
Jezusovo vstajanje

Izdali bodo zgoščenko

Dogajanje ob zadnji večerji ter nadaljevanje zgodbe z izdajo, aretacijo in zaslišanjem pred Pilatom (upodobil ga Lojze Ilc) bo uvod v vrhunec poldrugo uro dolge drame, ki jo z vstajanjem najbolj ponazarja Jezusov nagovor občinstvu: Bodite pogumni!
Tako kot je nekoč nagovarjal svoje apostole, se bo v tej vlogi tokrat že sedmič na občinstvo obrnil Franc Debeljak. Vmes ga čakata še bičanje na stebru in sprevod s križem v vznemirljivi povorki.

»Če se trudiš slediti Jezusovi zgodbi v življenju, je sicer nekoliko lažje, ni pa lahko,« Franc že dobro ve. »Kaj naj še rečem, vloga Odrešenika me preprosto nese.«


V evangelijsko dramsko igro je močno vpeta glasba, Ribniški pasijon pa je zaradi tega prerasel začetne okvire in je v evropskem merilu edini, v katerem se izvaja živa rock glasba, med katero je največ avtorske. »Te dni, upam da do prve predstave, bomo uresničili našo tiho željo z izdajo zgoščenke, na kateri bo 12 pasijonskih avtorskih pesmi, ki jih izvajajo bend, godala in zbor,« je v imenu katoliške mladine Ribniške doline oziroma vseh ustvarjalcev dejala Helena Ilc. Vsi nastopajoči si sicer štejejo v čast povabila na nastope, še posebno v Škofjo Loko, t. i. pasijonsko trdnjavo pri nas.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije