POČITNICE ZA OTROKE

FOTO: Po planšarskem zajtrku božali osle in koze

Klemen Grašič že sedmič organiziral izlet na planšarijo. Dolga njiva za otroke iz socialno ogroženih družin Družbo so jim delali varovanci CUDV Draga.
Fotografija: Navdušilo jih je, kaj vse zna policijski službeni pes. FOTO: Vili Vogelnik
Odpri galerijo
Navdušilo jih je, kaj vse zna policijski službeni pes. FOTO: Vili Vogelnik

Če je pred sedmimi leti 39-letni Klemen Grašič iz Križ pri Tržiču, magister znanosti in predavatelj ekonomskih predmetov, sicer zaposlen na Elektru, na enodnevni izlet na planšarijo Dolga njiva pod grebenom Košuta popeljal 20 otrok iz socialno šibkejših družin iz Tržiča, je število teh v zadnjih treh letih naraslo na okroglih sto. »Sprva so bili otroci le iz Tržiča, v sredo pa so bili na Dolgi njivi otroci iz vse Slovenije, med njimi varovanci CUDV Draga,« pojasnjuje organizator izleta in član Športnega društva Strelica iz Križ. »Že nekaj let se udeležujemo tega izleta in moram reči, da so naši otroci navdušeni,« pravi vodja dveh bivalnih enot, Grosuplja in Barja, v CUDV Draga Rok Usenik. Tokrat je prišlo 16 otrok, polovica otrok in mladoletnih ter polovica odraslih, s štirimi spremljevalci.
Preizkusili so se v jahanju. FOTO: Vili Vogelnik
Preizkusili so se v jahanju. FOTO: Vili Vogelnik

Sodelovali tudi vojaki in policisti

Društvo Strelica je v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Kranj in Šenčur ter Mladinskim centrom, ZPM Moste-Polje, Sindikatom policistov Slovenije, člani Gasilske reševalne službe Tržič, tržiškimi policisti in pripadniki Slovenske vojske pripravilo nepozaben dan za otroke, stare med 5 in 15 leti, na 1400 metrih nadmorske višine. Urnik je bil natrpan, saj so se že ob 8. uri dobili na izhodiščni lokaciji v Jelendolu, nato pa so jo peš mahnili na 50 minut dolgo pot do planšarije Dolga njiva.
Navdušilo jih je, kaj vse zna policijski službeni pes. FOTO: Vili Vogelnik
Navdušilo jih je, kaj vse zna policijski službeni pes. FOTO: Vili Vogelnik

»Tam so vsi otroci prejeli majčke, na planšariji pa pravi planšarski zajtrk, kislo mleko, domači kruh … Na neki način smo jim predstavili življenje in delo planšarja pa tudi zdrav način življenja, kamor spada hoja v hribe, pri čemer je izjemno pomembno, da se tja odpravimo primerno obuti in oblečeni in dobro poskrbimo za lastno varnost. Ker staršev ni bilo zraven, je to ustvarilo še bolj sproščeno vzdušje,« o pomenu celodnevnega izleta razlaga Grašič, tudi sam oče dveh deklic, 6-letne Gaje in 9-letne Lane.

Frizerka jim je pletla kitke

Po krepčilnem zajtrku je sledila pot v planino do meje z Avstrijo, sledilo pa je kosilo. Kot pojasnjuje Usenik, je ena skupina otrok iz CUDV brez težav odrinila v planino, »nekaj pa smo jih zaradi prevelike vročine s kombijem zapeljali malo bližje«.
»Po kosilu so si podrobneje ogledali planšarijo in živali, ki tam živijo, med drugim purane, krave, koze in osle. Policisti so predstavili svojo konjenico, predstavil se je vodnik službenega policijskega psa, za popestritev pa sta poskrbeli frizerka, ki je deklicam pletla kitke, in manikerka, poskrbeli smo za poslikavo telesa,« zadovoljno razlaga Grašič.
Vsi so v dar prejeli majico. FOTO: Vili Vogelnik
Vsi so v dar prejeli majico. FOTO: Vili Vogelnik

»Meni osebno je največje darilo nasmeh na obrazih otrok, z ženo Nino pa tudi sicer najini deklici učiva, da je vedno treba biti pripravljen pomagati ljudem, ki se znajdejo v stiski,« poudarja sogovornik. Navdušeni so bili tudi otroci iz CUDV, dodaja Usenik, »saj se jim je ves čas nekaj dogajalo, bilo je kup animacij, jahali so policijskega konja, opazovali policijskega psa vodnika, se ličili …«

Ob slovesu še darilna vrečka

Pred slovesom so si ogledali ribogojnico v Jelenodolu, kjer jih je pričakalo še sladko presenečenje v obliki sladoleda. Otroci so na koncu prejeli darilno vrečko, v kateri so se skrivala praktična darilca, od kozmetike in prehrane, knjig, barvic, zvezkov do pijače, skodelice … »Te darilne vrečke so bili najbolj veseli tudi naši otroci,« pravi Usenik.
Brez pokroviteljev in sodelujočih ter oskrbnikov planšarije Dolga njiva seveda ne bi šlo, poudarja Grašič, ki je nadvse hvaležen tudi svoji družini, »saj brez nje takšnega dogodka ne bi mogel izpeljati«. »Kapo dol organizatorjem, veseli smo, da so zraven tudi drugi otroci, saj se naši tako počutijo še bolj sprejete,« pravi Usenik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije