COVID 19

Epidemija v Sloveniji ne popušča, med hospitaliziranimi precej cepljenih (VIDEO)

V torek skoraj dva tisoč novih okužb.
Fotografija: Matjaž Jereb. FOTO: Aleš Černivec, Delo 
Odpri galerijo
Matjaž Jereb. FOTO: Aleš Černivec, Delo 

V torek so v Sloveniji ob 645 PCR-testih in 5.791 hitrih antigenskih testih potrdili 1.964 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida 19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 88 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 14. Umrl je en s koronavirusom okužen bolnik.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb je ob 14. uri podal izjavo za medije o trenutnem stanju epidemije covida 19 v UKC Ljubljana. 

Kot je uvodoma dejal Jereb, je stanje v bolnišnicah precej zahtevno, saj je v populaciji 22 tisoč aktivno okuženih, realno pa verjetno še veliko več. Število novo sprejetih bolnikov s covidom 19 pa se po njegovih besedah sicer ustavlja. Po besedah Jereba le en otrok s covidom 19 potrebuje kisik, še dva pa sta hospitalizirana iz drugih razlogov. Tako na splošnih oddelkih kot na intenzivi prevladujejo starejši od 70 let. Jereb je še enkrat pozval ljudi, naj ne hodijo naokoli, če so bolni.

Med hospitaliziranimi bolniki še vedno prevladujejo necepljeni, je pa v tem valu nekoliko več cepljenih, ti se gibljejo nekje med 35 in 40 odstotki. Razlog za to bi lahko bil po Jerebovih besedah v tem, da je pri pacientih od zadnjega cepljenja minilo že precej časa.

Število zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana, ki so odsotni zaradi okužbe z novim koronavirusom, je nekoliko manjše kot prejšnji teden. Teh je trenutno 90.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije