PODALJŠANI

Danes je veliki petek. Bi moral biti dela prost dan?

Večina, ki je sodelovala v anketi, bi ga razglasila za dela prost dan.
Fotografija: FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
FOTO: Oste Bakal

Danes je veliki (véliki) petek, dan ko se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Določen je kot petek pred veliko nočjo. V ponedeljek bodo zaposleni v Sloveniji večinoma imeli prost dan, medtem ko petek ni dela prost, čeprav marsikje v tujini je (več o tem spodaj). 

V naši anketi smo naše bralce vprašali, ali bi veliki petek moral biti dela prost. Prejeli smo kar 4915 odgovorov, 2211 (skoraj 45 odstotkov) pa jih jih je za to, da se razglasi za dela prost dan in se tako podaljša velikonočni prosti konec tedna. Okoli 200 manj jih meni, da naj ohranimo stanje, kot ga imamo danes, 700 glasov pa se je znašlo za ponujen odgovor, da jim je čisto vseeno.

Kje vse je veliki petek praznik in dela prost dan?

V kar nekaj evropskih državah in po svetu. Za bolj konkretne podatke smo srečo poskusili z enim od spletnih iskalnikov in ugotovili, da z angleškim terminom public holiday (s tem izrazom pravilom označujejo dela proste dneve in bi ga lahko prevedli kot državni praznik) veliki petek označujejo v Avstraliji, na Bermudih, v Braziliji, Kanadi, karibskih deželah, v Čilu, Kolumbiji, Kostariki, na Češkem, v Ekvadorju, na Finskem, v Nemčiji, na Madžarskem, Malti, v Mehiki, na Novi Zelandiji, v Peruju, na Filipinih, v Portugalski, v skandinavskih državah, v Singapurju, Španiji, Švici, Veliki Britaniji, ponekod po ZDA in v Venezueli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije