PO POTRESU

Zagrebčani so se zahvalili Zoranu Jankoviću za pomoč

Če bo Ljubljana doživela tak potres, bo 55 tisoč ljudi ostalo brez strehe nad glavo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.24 zabeležili potres magnitude 5,1. Epicenter je bil 110 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Zagreba. Po podatkih Arsa so potem sledili številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi ob 7.01 z magnitudo 4,4. Ocenili so, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

V Sloveniji smo leta 1998 imeli še močnejši potres od današnjega, in sicer z magnitudo 5,6, ki je takrat na veliko noč prizadel Posočje. 

Če bi se to zgodilo v Ljubljani ...

Seizmologinja Martina Čarman je za Radio Slovenija pojasnila, kakšne bi bile posledice, če bi tako močan potres, kot ga je danes doživel Zagreb, prizadel Ljubljano. Po ocenah stroke bi bilo v slovenski prestolnici neuporabnih okoli 190 stavb, približno 4.700 pa bi jih bilo neuporabnih začasno. Kar okoli 55.000 Ljubljančanov bi začasno ostalo brez strehe nad glavo, je dejala.

Ljubljana na pomoč

In ko smo že pri Ljubljani. Župan našega glavenega mesta je na facebooku objavil: »Teh 32 štabnih šotorov je že na poti v Zagreb kot naša pomoč pri reševanju posledic potresa ... naše misli so danes z vami, dragi sosedje Solidarnost na prvem mestu!«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije