OBLETNICA

Borut Pahor spomnil na »največjo morijo v človeški zgodovini«

Po njegovem mnenju se morajo zlasti mladi zavedati, da so rojeni v svobodi tudi zaradi hudih vojnih preizkušenj in osvobodilnega boja.
Fotografija: Borut Pahor. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Borut Pahor. FOTO: Twitter, posnetek zaslona

STRANICE – Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil komemoracije ob 73. obletnici tragičnega dogodka v Stranicah v soteski Graben, kjer je položil venec k spomeniku frankolovskim žrtvam. V nagovoru je poudaril pomen ohranjanja spomina na grozote druge svetovne vojne, negovanja demokracije in reševanje sporov po mirni poti.

Čas druge svetovne vojne je predstavljal največjo morijo v človeški zgodovini, ki je prizadela tudi Slovence. To je bil čas hudih preizkušenj. Vsi, ki so preživeli, lahko živo pričajo o tem, kako hudo je bilo. Ta generacija bo počasi tistim, ki niso izkusili teh težkih dni, pustila veliko odgovornost in pomembno dolžnost, da njihov klic »nikoli več« ne zamre, je spomnil Pahor.


 

Odgovornost mladih

Po njegovem mnenju se morajo zato zlasti mladi zavedati, da so rojeni v svobodi tudi zaradi hudih vojnih preizkušenj in osvobodilnega boja. »Danes smo v suvereni, svobodni, demokratični državi in imamo odgovornost skrbnega negovanja demokracije, da se nikoli več ne bi zgodilo, da bi totalitarizmom, ki dvignejo roko nad svobodnega človeka, pustili prosto pot,« je opozoril.

Poleg tega je po mnenju predsednika naša dolžnost, da vse spore rešimo po mirni poti in mladim položimo na srce, da poskušajo po najboljših močeh ohranjati spomin na ta čas, da bodo tako bolj zavarovali svobodo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in strpnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije