VOLITVE

Borut Pahor razkril, komu bo ponudil mandat

Izkušnje ga učijo, da je tako najbolje.
Fotografija: Predsednik Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Predsednik Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da bo ponudil mandatarstvo za sestavo nove vlade relativnemu zmagovalcu volitev. Po njegovem mnenju je za legitimnost političnih procesov po volitvah, to je oblikovanja vlade, zelo pomembno, da ima relativni zmagovalec prvi priložnost oblikovati vlado.

Pahor je pojasnil, da se predsednik republike o podelitvi mandatarstva odloča po lastni presoji in po posvetovanjih z voditelji poslanskih skupin. A je že ob razpisu parlamentarnih volitev, ki bodo potekale 3. junija, povedal, da bo k mandatarstvu za sestavo nove vlade povabil relativnega zmagovalca volitev.

»Ko bo Državna volilna komisija ugotovila, kdo je zmagovalec volitev, ga bom povabil, da mu ponudim mandat. Če ga bo sprejel, potem mislim, da ima zmagovalec pravico, da v pogovorih s poslanci ugotovi, ali ima potrebno večino in potem bo tudi uradno mandatar za sestavo vlade,« je dejal.

Kaj pa, če ne bo mogel sestaviti vlade?

Kot je dodal, ga izkušnje in vse ostale okoliščine učijo, da je to dobro ne glede na to, ali potem relativni zmagovalec lahko oblikuje politično večino ali pa ne. Relativni zmagovalec volitev mora to zmago konzumirati, je prepričan predsednik republike. »Njegovi volivci, javnost, ki ga podpira, mora vedeti, da glas, ki je šel zanj, ni šel zaman, ampak je bil konzumiran v njegovi pravici, da je imel možnost sestaviti vlado,« je pojasnil.

Nato pa je stvar mandatarja oziroma zmagovalca volitev, ali mu bo uspelo sestaviti večino ali ne. »Če bi tukaj nastale težave, ni razlogov da bi jih vnaprej videli, imamo pa neke izkušnje, na primer 2011. Potem bom imel kot predsednik skupaj z državnim zborom nekoliko težje, zahtevnejše delo,« je povedal.

Kot pravi, se je zato tudi popolnoma umaknil iz polemik v času volilne kampanje. »Moja dolžnost je, da se kot predsednik republike vzdržim komentarjev, da ohranim avtoriteto nepristranskosti, ki bo potrebna v času po volitvah,« je še dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije