SPREMEMBA NA VIDIKU

Bomo v Sloveniji dobili nov dela prost dan?

Predlagali so, da 13. maj postane slovenski praznik in dela prost dan.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Andy0man/Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Andy0man/Getty Images

V Sloveniji bi lahko dobili še en dela prost dan. V državnem zboru je bil namreč vložen predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim bi 13. maj postal državni praznik. Zakaj? Ker gre za prvi dan oboroženega spopada z okupatorjem na slovenskih tleh po izvršeni okupaciji. Pobudo so podali poslanci SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, Jani Ivanuša in Dušan Šiško.

A pozor, to ne bi pomenilo še enega dela prostega dneva več. Novi praznik, 13. maj, bi poslanci nadomestili z 2. majem, ki po njihovem mnenju ne obeležuje ničesar. Na tak način se torej število dela prostih dni ne bi spremenilo.
 

Zmago Jelinčič FOTO: RTV Slovenija
Zmago Jelinčič FOTO: RTV Slovenija
Kaj se je zgodilo 13. maja


Jelinčič in poslanci so v predlogu zapisali, da si želijo, da bi s 13. majem 1941 obeležili prvi spopad z okupatorjem na ozemlju Slovenije, sočasno pa bi se poklonili spominu na organizacijo TIGR, katere pomen je iz predvojnega primorskega antifašizma ob okupaciji prerasel v širši slovenski prostor. Menijo še, da je dogodek, ki se je zgodil 13. maja 1941 komplementaren 25.
oktobru – dnevu suverenosti, ki je bil sprejet marca 2015 in obeležuje dan, ko je slovenska tla zapustil zadnji vojak okupatorske armade.



Poslanci ocenjujejo, da uvedba novega praznika ne bo imela nobenih finančnih posledic za državni proračun. Predlagajo, da se spremembe in dopolnitev zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije