KOALICIJA

Bo Tonin le nastopil s Šarcem? Pet strank na srečanju z LMŠ

Dogovorili so se o načinu srečevanj in usklajevanj v prihodnje.
Fotografija: Matej Tonin. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin. FOTO: Aleš Černivec, Delo

KAMNIK – Za skupno mizo so se na pogovoru o morebitnem povolilnem povezovanju prvič sestali predstavniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in Desus in se dogovorili o nadaljnjih korakih. LMŠ pripravlja osnutek koalicijske pogodbe, ki bo podlaga za prihodnja usklajevanja. Na drugi strani pa v SDS s pogajanji čakajo. »Mi ne prehitevamo,« je dejal prvak SDS Janez Janša.

Kot so za STA pojasnili v LMŠ, ki kot drugouvrščena na nedavnih volitvah vodi pogovore o morebitnem koalicijskem povezovanju z nekaterimi strankami, so se danes srečali generalni tajniki strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in Desusa. Srečanje je bilo informativne narave, dogovorili pa so se o načinu srečevanj in usklajevanj v prihodnje.

V LMŠ zdaj pripravljajo osnutek koalicijske pogodbe, o katerem se bodo nato s potencialnimi koalicijskimi partnerji poskušali uskladiti. Kakšna bo dinamika programskih usklajevanj, v katere naj bi vključili strokovnjake s posameznih področij iz posameznih strank, še ni znano, prav tako tudi ne, ali se bodo predstavniki omenjenih strank za skupno mizo znova sestali še ta teden.
Janša, ki je s svojo SDS na volitvah zmagal, pa je v izjavi za medije ob robu srečanja predstavnikov parlamentarnih strank pri premierju, ki opravlja tekoče posle, Miru Cerarju, dejal, da pridejo koalicijske pogodbe na vrsto šele po tistem, ko se bo predsednik republike Borut Pahor odločil, ali in komu bo podelil mandat za sestavo vlade.

Tudi Janša se pogovarja

Ob tem je navedel, da so sicer že opravili več pogovorov z drugimi strankami, ni pa želel povedati, s katerimi. »Res pa je, da je samo Nova Slovenija prišla z odprtimi vprašanji, na ta način, da so vedeli, kaj piše v našem programu, mi smo vedeli, kaj piše v njihovem, kje so stične točke in razlike,« je dejal.

Obenem je ocenil, da bo verjetno pogovor v širšem obsegu tudi z vsemi ostalimi strankami s ciljem oblikovanja koalicijske pogodbe mogoč šele v drugi fazi. Kot je navedel, gre namreč v prvem krogu za testiranje, ali so stranke pripravljene na podpis koalicijske pogodbe in ali imajo ustrezne kadrovske vire za ta mandat, v katerem da bo treba voditi tudi svet EU. »Ni pomembno samo, da nekdo nekaj napiše na papir, za nas je pomembno tudi, ali imajo ljudi, ki so sposobni voditi ne samo ministrstva, ampak tudi ustrezne sestave sveta EU. Če ugotovimo, da taka pripravljenost obstaja, v naslednji fazi pridejo na vrsto vsebinska usklajevanja,« je pojasnil.

Dodal je, da ima SDS predlog koalicijske pogodbe pripravljen, da imajo pripravljenih 14 pogajalcev z ekipami in da lahko ta proces zelo hitro izpeljejo.

Glede omenjenih pogovorov med šestimi strankami, ki jih vodi Marjan Šarec, pa je dejal, da so vsi pogovori koristni. »Če se kakšna dilema odpravi že prej, preden stečejo formalni postopki, pač toliko bolje, bodo ti postopki hitrejši. Če se ugotovi, da nekdo drug lahko sestavi večino prej, ne pa mi, ki smo zmagali na teh volitvah, potem se mi s tem ne bomo niti ukvarjali. Tako da noben pogovor ni odveč,« je še dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije