PRAZNIK

Bo 2. januar spet postal delovni dan?

Novembra je minister za notranje zadeve zapisal, da bi moral namesto 2. januarja biti dela prost dan 6. januar.
Fotografija: Slovenci so navajeni, da je 2. januar dela prost dan. FOTO: Chainarong Prasertthai, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Slovenci so navajeni, da je 2. januar dela prost dan. FOTO: Chainarong Prasertthai, Getty Images, Istockphoto

Prihod novega leta bomo obeležili tudi danes, 2. januarja. Varčevalni zakon iz leta 2012 je drugi dan novoletnega praznovanja ukinil, s čimer je želela takratna druga vlada Janeza Janše prispevati k večji gospodarski rasti. Znova se je vrnil na seznam praznikov in dela prostih dni z letom 2017. Letos sicer pade na nedeljo, nam bo pa prihodnje leto znova podaljšal novoletni konec tedna.

Predlogi za ukinitev 2. januarja kot dela prostega dne pa se pojavljajo tudi v času tretje Janševe vlade. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na twitterju novembra lani zapisal, da bi moral biti namesto 2. januarja državni praznik in dela prost dan 6. januar. Katoličani na ta dan namreč obeležujejo praznik svetih treh kraljev. V nekaterih evropskih državah ga praznujejo, denimo na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji.

image_alt
Nasvet, za katerega nam boste hvaležni: kako porabiti sedem dni dopusta in biti prost 17 dni

A tudi 2. januar je praznik še v nekaterih drugih državah, tako v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Romuniji in na Škotskem.

Pobudniki novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, v državnem zboru sprejete decembra 2016, s katero je 2. januar znova postal praznik, so poudarjali prednosti pri vračanju tradicije dvodnevnega novoletnega praznovanju. Ljudje so ga navajeni in tako je bilo uveljavljeno vse od leta 1955, so izpostavljali.

Nasprotniki iz gospodarstva pa kot argument navajajo statistične podatke, po katerih v povprečju vsak delovni dan poveča rast bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke. To sicer po pojasnilih statistikov velja ob predpostavki nespremenjenih ostalih pogojev, torej ne glede na to, za kateri dan v tednu in letu gre.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije