TRETJI ODMEREK

Beovićeva s pomembnim sporočilom za prebolevnike

Poživitveni odmerek cepiva proti covidu 19 je po njenem smiseln tudi za polno cepljene prebolevnike.
Fotografija: Prof. dr. Bojana Beović, infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Prof. dr. Bojana Beović, infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović meni, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 zaradi širjenja različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike. Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva.

image_alt
Adijo, silvestrovanja! Vlada sprejela ukrepe, ki bodo veljali med prazniki (VIDEO)

»Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron,« pravi Beovićeva. Rekla je še, da je po nekaterih podatkih zaščita le 19-odstotna. Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, pa da še ni znano. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom po njenem pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

image_alt
Novi študiji: poglejte, kaj sta pokazali za omikron

Doslej veljalo drugače

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, katere vodja je prav tako Beovićeva, po neuradnih informacijah STA o priporočilih glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenimi odmerki še ni odločala. Nazadnje so o tem govorili na sestanku skupine 23. novembra, ko so sprejeli mnenje, da polno cepljeni prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar pomeni 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar (56 odstotkov). Poživitveni odmerek je doslej prejelo 416.527 ljudi.

image_alt
Končno: poglejte, kdaj bomo dosegli 100-odstotno prekuženost

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije