OMEJITVE ZBIRANJ

Adijo, silvestrovanja! Vlada sprejela ukrepe, ki bodo veljali med prazniki (VIDEO)

Po novem omejeno zasebno zbiranje na največ tri gospodinjstva, silvestrovanj pa ne bo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec, Delo

Od danes morajo v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19. V trgovinah od danes velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov, je sinoči odločila vlada. Mnoge je zanima, kaj bo s silvestrovanji na prostem. O dodatnih ukrepih je danes po seji vlade spregovorila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Polona Rifelj. 

Veljavnost hitrega testa se skrajšuje

Na današnji seji je vlada sprejela še nekatere dodatne ukrepe. Po novem je vlada skrajšala časovno okno veljavnosti testov. PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test ne na 24 ur. Pomembna sprememba je tudi ta, da bo od jutri naprej največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah 750.

24., 25., 31. decembra 2021 in 1. januarja 2022 bo dovoljeno zasebno zbiranje ljudi skupini oseb, če gre za člane največ treh gospodinjstev. Za vsa zbiranja v takšni obliki se priporoča, da vse osebe, starejše od šest let, pred zbiranjem opravijo samotestiranje.

image_alt
Pozor, da ne boste kršili odlokov! V veljavi nove omejitve

Za obiskovanje vseh prireditev ostaja pogoj PCT, obvezna je nošnja mask, dovoljene so samo prireditve v sedečem režimu, pri čemer mora biti med stoli predpisan razmak. Nastopajoči na vajah za kulturno prireditev so po novem izjema od obvezne uporabe zaščitne maske.

Silvestrovanj na prostem ne bo, podaljšano pa obratovanje gostinskih lokalov

Silvestrovanja na prostem so prepovedani, medtem ko se podaljšuje delovni čas gostinskih lokalov. Delovni čas je neomejen, omogočena pa je živa glasba le v prostorih, kjer je zadostno število sedišč. Delovni čas oz. čas, ko je dovoljena strežba hrane in pijače  na najdaljšo noč ne bo omejen z odlokom. Bodo pa gostje morali pred vhodom pokazati dokazilo o negativnem testu (PCR ali HAG) na novi koronavirus. Ta ne bo smel biti starejši od 12 ur.

Če gostje ob prihodu ne bodo imeli ustreznega testa, morajo lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Pogoj testiranja bo nujen ne glede na cepilni ali prebolevni status gosta.

Turistični boni za 2020 in 2021 so podaljšani do junija 2022.

Spremembe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu - tam bodo predvidoma objavljene danes in ukrepi bodo predvidoma začeli veljati v petek.

Slaba volja trgovcev

Že danes so začele veljati spremembe, po katerih je določena omejitev števila strank v trgovinah, in sicer je dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine. »Gneče v trgovinah so namreč te dni nepopisne in praznično nakupovanje ne sme postati razlog za povečanje okužb,« je povedala Rifljeva in dodala, da razumejo slabo voljo trgovcev, predvsem manjših, da pa je zdravje v tem trenutku na prvem mestu.

»Vsaka odločitev, ki jo vlada v teh dneh sprejme, je težka in predvsem plod tehtanja različnih scenarijev in zasledovanje največje koristi za vse državljane. Razumemo, da so dodatni ukrepi za gostince in trgovce dodatno delo, dodatne omejitve dodatno krnijo prihodke. A naj spomnim, da so bili na mizi bistveno bolj rigorozni predlogi, s katerimi se ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo enostavno ni moglo strinjati,« je dejala državna sekretarka, zadolžena za področje malega gospodarstva, podjetništva in obrti.

Podaljšali ukrep povračil

Vlada je danes tudi sklenila podaljšati ukrep delnega povračila izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca februarja. Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva je namreč ukrep uveljavil za obdobje od 1. julija do 31. decembra 2021.

»S tem ukrepom pomagamo najbolj ranljivemu delu gospodarstva - to so samozaposleni, družbeniki in delničarji, ki so poslovodje, ustanovitelji zadrug ali zavodov in kmetije,« je dejala Rifljeva. Višina nadomestil se giblje od 250 evrov za 10 dni do 750 evrov za ves mesec.

image_alt
Silvestrovanja bodo ali ne? Tako pravi svetovalna skupina

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije