NJENA PLAT

Aktivistka, ki jo je predsednica odslovila: »Rekel je, da če bom razrezala transparent, bo on razrezal mene«

Sara Štiglic pojasnila, kako se ji je za sodelovanje zahvalila Nataša Pirc Musar. Odziva se predsednica republike, izjavo prenašamo v živo.
Fotografija: Sara Štiglic FOTO: Urad Predsednice Republike Slovenije
Odpri galerijo
Sara Štiglic FOTO: Urad Predsednice Republike Slovenije

Poročali smo že, da so zastavice na Kongresnem trgu, s katerimi so organizatorji Pohoda za življenje promovirali svoj dogodek, razburkale slovensko javnost. A bolj kot to odmeva incident z aktivistkami, ki so zastavice odstranile, posnetek pa se je znašel na družabnih omrežjih. 

Skupina deklet je zastavice protestno podrla

Med njimi je bila članica predsedničinega Mladinskega posvetovalnega odbora, zato so po navedbah urada sodelovanje z njo sporazumno prekinili. V uradu predsednice so sicer poudarili, da je stališče Pirc Musarjeve do pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano.

Nataša Pirc Musar. FOTO: Blaz Samec
Nataša Pirc Musar. FOTO: Blaz Samec

»Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira,« so zapisali. »To, da se govori, da gre za umore otrok, na to absolutno težko pristajam in sama osebno ne mislim tako. Gre za najtežjo odločitev ženske, ko naredi ta korak,« je dejala predsednica.

 

 

 

Predsedničino odločitev sprejema

Sara Štiglic pa pravi, da na posnetku ni videti vsega dogajanja. »Moški, predstavnik Pohoda za življenje, je pristopil k meni, me nasilno odrival in mi zagrozil, da me bo prebutal,« je za N1 razkrila Štigličeva. Nato so mu druge predstavnice Pohoda za življenje rekle, naj se umiri, ker bodo (zaradi aktivistk) poklicale policijo. Na posnetku je videti Štigličevo, ki gre proti transparentu, omenjeni moški (v modri majici) pa gre za njo. »Lovil me je in rekel, da če bom razrezala transparent, bo on razrezal mene. Grozil mi je, da me bodo že še poiskali v Ljubljani, medtem ko me je snemal v obraz,« še dodaja aktivistka.  

Predsedničino odločitev sprejema

»Ne zdi se mi, da sem v funkciji, kjer bi lahko predsednici države solila pamet, ali se je prav odločila ali ne,« je dejala Štiglic. Dodala je, da bo vedno brezpogojno stala na strani žensk, zatiranih, na strani človekovih pravic. »Ne glede na to, kaj to pomeni zame, za mojo kariero, funkcijo, celo za moje življenje,« je dejala.

Ni imela možnosti zagovora 

»Predsednica se je odločila, da je bila moja nespoštljiva komunikacija ta protestna akcija metanja zastavic. Jaz nisem imela nobene priložnosti, da bi predsednici to pojasnila, preden me razrešijo,« je še poudarila za omenjeni medij.  Je pa še dejala, da z ostalimi tremi člani predsedničinega odbora potekajo »pogovori glede odstopov v luči solidarnosti in podpori tega, kar je bila ideja naše akcije«. Predsednica je dejala, da je danes odstopil Vid Čeplak Mencin. Želi si, da bi to telo delovalo še naprej, odgovor preostalih dveh članov pa pričakuje v naslednjih dneh, nato pa bo tudi sama sprejela odločitev, kako z aktivnostmi naprej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije