VIŠJI DAVKI

Akrapoviču sledijo tudi drugi gospodarstveniki: »To bo smrt za podjetništvo!«

Akrapovič je napovedal, da bodo zasluženi denar plasirali drugam, sledijo mu tudi drugi podjetniki.
Fotografija: Igor Akrapovič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Igor Akrapovič. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Na sredini skupščini ivanške družbe Akrapovič so lastniki med drugim sprejeli sklep o izplačilu celotnega zadržanega bilančnega dobička v višini nekaj več kot 32 milijonov evrov. Takšen sklep je po navedbah iz družbe posledica negotovosti glede bodoče davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo akumulirani bilančni dobiček družbe Akrapovič namenili izplačilu dividend in naložbam v predvidljivejših poslovnih okoljih. Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je za STA pojasnil, da gre za samozaščitni ukrep, ki sicer ne pomeni, da bodo selili proizvodnjo drugam, temveč to, da bodo »zasluženi denar plasirali drugam«.

Kot je ocenil, situacija že dlje »eskalira v negativno smer«, ki je podjetniki niso želeli. Hodili so »na sestanke, razlagali, opozarjali in dajali predloge, zgodilo pa se je to, kar se pač je«. Zdaj pa bodo morali malo manj govoriti in »ukrepati, da bi zaščitili podjetje in premoženje«. Tako so v podjetju »vzeli vse zadržane dobičke, ki so bili načeloma namenjeni za razne investicije, in bomo vse skupaj ustavili«, je povedal Akrapovič, tj. rast, investicije in zaposlovanje. »Ta denar bomo plasirali nekam, kjer je bolj predvidljivo.« Navedel je možnost nakupa delnic ali drugih podjetij v stabilnejših okoljih. »Ker poslovati v državi, kjer se praktično vsako leto pogoji lahko obrnejo za sto odstotkov, to ne gre. Tako ne moreš poslovati,« je še poudaril predsednik upravnega odbora Akrapovič.


Dewesoft bo ravnal podobno kot Akrapovič


O podobnih potezah po poročanju Financ razmišlja tudi trboveljski Dewesoft, ki izdeluje merilne inštrumente in je eno najuspešnejših slovenskih podjetij. Njegova ustanovitelja Jure Knez in Andrej Oražen sta se pred leti tudi odločila, da bosta zaposlene za uspešnost podjetja nagrajevala z lastniškim deležem. Dewesoft ima tako danes 50 lastnikov. »Če bo kazalo, da bo grožnja o 50-odstotni obdavčitvi dohodkov iz kapitala postala resničnost oziroma če se bo začel sprejemati tak zakon, bomo v Dewesoftu ravnali tako kot Igor Akrapovič. Prepričan sem, da se bodo vsi naši delničarji strinjali z mano in si bomo izplačali dobiček. A dobiček je gonilo razvoja podjetja, ne vem, kako bo firma brez denarja potem naprej delala. To bo smrt za podjetništvo. Prepričan sem tudi, da bodo tuji lastniki podjetij v Sloveniji naredili vse, da se tu ne bo prikazoval dobiček. Ob tako visoki obdavčitvi dividend tudi solastništvo zaposlenih nima prav nobenega smisla,« je Knez povedal za Finance.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije