AVGUSTOVSKA UJMA

Izteka se rok za prijavo gospodarske škode po poplavah

Ukrep je namenjen gospodarskim družbam, podjetnikom posameznikom, posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost, ter zavodom in zadrugam s sedežem v Sloveniji.
Fotografija: Avgustovske poplave so prizadele številne. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Avgustovske poplave so prizadele številne. FOTO: Leon Vidic, Delo

Gospodarski subjekti, ki so utrpeli škodo v avgustovski ujmi, lahko še danes oddajo vlogo za državno pomoč za škodo na strojih, opremi in zalogah ter zaradi izpada prihodka. Po predhodni oceni je bilo škode v gospodarstvu za 318 milijonov evrov.

Po programu odprave posledic škode v gospodarstvu bodo lahko oškodovana podjetja prejela pomoč v višini do 60 odstotkov ocenjene škode, če so imela sredstva zavarovana, ali do 50 odstotkov ocenjene škode, če zavarovanja niso imela. Izplačilo zavarovalnine se bo odštelo pri izračunu višine dodeljenih sredstev, na svoji spletni strani pojasnjuje vlada.

Kako dokazati škodo

S tem ukrepom je predvideno sofinanciranje nastale škode na strojih, opremi in zalogah ter škode zaradi izpada prihodka subjektom, ki zaradi posledic poplav v avgustu ne morejo poslovati ali imajo oteženo poslovanje. Škodo morajo dokazati s cenilnimi zapisniki za škodo na strojih, opremi in zalogah ter s potrdili pooblaščenih računovodij za izpad prihodka.

Ukrep je namenjen gospodarskim družbam, podjetnikom posameznikom, posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost, ter zavodom in zadrugam s sedežem v Sloveniji. Izjema so subjekti iz sektorja kmetijske proizvodnje ter iz sektorja ribištva in akvakulture.

Kdo je upravičen do pomoči

Do pomoči po tem ukrepu so upravičeni subjekti, ki so škodo utrpeli v eni od občin, ki so bile prizadete v ujmi. Ni nujno, da imajo v tej občini tudi sedež ali poslovno enoto. Uprava za zaščito in reševanje po navedbah vlade še ni opredelila posameznih prizadetih občin, ampak zgolj regije skladno z regijskimi enotami uprave.

Kot potencialno prizadete opredeljuje občine na Dolenjskem, Gorenjskem, Koroškem, v osrednji Sloveniji, na Notranjskem, v Pomurju, Podravju, Posavju, na Severnem Primorskem, vzhodnem in zahodnem Štajerskem ter v Zasavju. Občine Ankaran, Piran, Koper in Izola ne sodijo med prizadete občine. Oškodovanci lahko pri svoji občini preverijo, ali šteje za prizadeto, pravi vlada.

318 milijonov evrov škode

Glede na predhodni program odprave posledic škode v gospodarstvu, ki ga je minuli teden potrdila vlada, je škoda v gospodarstvu v avgustovski ujmi po predhodni oceni znašala 318 milijonov evrov.

Prizadeti subjekti so lahko do 1. septembra zaprosili za predplačilo državne pomoči v višini do 10 odstotkov ocenjene škode. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je takrat prejelo 777 vlog v skupni vrednosti več kot 350 milijonov evrov, a je v nekaterih primerih prišlo do podvajanj, tako da je ocena škode omenjenih 318 milijonov evrov.

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije