Tatovi ukradli pištole kultnih filmov o 007

V zasebni zbirki je bilo okoli 60 kosov strelnega orožja Izginilo je pet pištol iz slovite filmske franšize.
Fotografija: Uporabe strelnega orožja sta bila vešča tudi Pierce Brosnan in Halle Berry. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Uporabe strelnega orožja sta bila vešča tudi Pierce Brosnan in Halle Berry. FOTO: Reuters

Morda nimajo licence za ubijanje, so si pa trije nepridipravi vseeno protizakonito prisvojili strelno orožje, s katerim je sloviti tajni agent reševal svet in pri tem, seveda za dosego višjih ciljev, izkoristil svoje pooblastilo in sejal smrt. Iz obsežne zasebne zbirke, povezane s filmi o Jamesu Bondu, so trije kriminalci namreč odnesli pet kosov sicer deaktiviranega strelnega orožja, ki ga je iznajdljivi in zapeljivi skrivni vohun uporabljal v filmih Umri kdaj drugič, Od tarče do smrti ter Živi in pusti umreti. In čeprav je to zgodba, ki jo je spisalo resnično življenje, bi jo lahko prestavili v izmišljeni bondovski svet, saj so kriminalci, podobno kot pogosto filmski zlikovci, govorili z izrazitim vzhodnoevropskim naglasom. To je eden redkih opisov, ki so jih priče dale policiji, ta je na prizorišče tatvine prišla nekoliko prepozno.


Odnesli edinstven primerek


Agenta 007 je Roger Moore zaigral kar sedemkrat. FOTO: Press
Agenta 007 je Roger Moore zaigral kar sedemkrat. FOTO: Press
Londonski inženir John Reynolds je gotovo eden večjih oboževalcev visokooktanskih filmov o agentu 007. Že pred pol stoletja, kot mlad pobič, je namreč začel zbirati vse, kar je povezano z njegovim očitno najljubšim filmskim junakom, in tako se danes lahko pohvali z eno večjih zbirk, posvečenih Bondu. Na njegovem londonskem domu so našli svoje mesto filmski plakati, oblačila iz filmov pa tudi približno 60 pištol, ki jih v tem ali onem filmu uporablja naš glavni junak.

»Verjetno gre za eno najodličnejših, če ne celo najodličnejšo tovrstno zbirko pod eno streho,« je prepričan Reynolds, ki ga je kraja, s katero se je začel njegov teden, globoko užalostila in mu skalila notranji mir. Iz obsežne zbirke so mu odnesli sicer »le« pet pištol, vrednih okoli 112.000 evrov, a njihova simbolna vrednost je vsaj za Reynolsda nenadomestljiva. Z eno je Roger Moore naganjal strah v kosti v filmu Od tarče do smrti, v katerem je poglede moških pritegovala nevarna Grace Jones. Odnesli so tudi dve iz uspešnice Umri kdaj drugič, v katerem si je agentov suknjič nadel Pierce Brosnan, Halle Berry pa je pošteno dvignila utrip v oranžnih bikinkah. Še zadnja dva kosa strelnega orožja sta iz bondijade, ko se je v vlogi prvič pojavil Moore.

Da je pri Reynoldsu nekaj narobe, so sosedje opazili že med ropom. A čeprav so brž poklicali policijo, je ta prišla, ko so jo tatovi in očitno filmski sladokusci že popihali. Menda v srebrnem avtomobilu. »Gre za zelo razpoznavne pištole, značilne za filme o Jamesu Bondu. Magnum, ki ga je Moore uporabljal v Živi in pusti umreti, je edini svoje vrste, saj je ves prevlečen s kromom,« je dejal detektivski inšpektor Paul Ridley, ki poskuša izslediti dragocene pištole in zlikovce privesti pred roko pravice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije