TRAGEDIJA

Šok za oblasti: zavrnjeni migrant storil samomor

Gre za migranta, ki ga je Nemčija prisilno vrnila v Afganistan.
Fotografija: Simbolična fotografija.FOTO: Blaz Samec/Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija.FOTO: Blaz Samec/Delo

BERLIN, KABUL – 23-letnega Afganistanca, ki so ga iz Nemčije minuli teden prisilno vrnili v Afganistan, potem ko so mu zavrnili prošnjo za azil, so v torek našli mrtvega v njegovi sobi hotelu v Kabulu, kjer se je obesil, so danes sporočile afganistanske oblasti. Naredil je samomor. Nemška opozicija že zahteva odstop notranjega ministra Horsta Seehoferja. Afganistanca so skupaj z 68 zavrnjenimi njegovimi rojaki iz Nemčije prisilno vrnili v Afganistan 4. julija. V prestolnici Kabul je bil v hotelu, kjer Mednarodna organizacija za migracije (IOM) začasno namesti vrnjene prosilce za azil. Tam je čakal na premestitev v Herat na zahodu države. Njegovo truplo so v hotelski sobi v Kabulu našli v torek. Policijska preiskava o njegovi smrti še poteka.

Poziv k prostovoljnemu vračanju

IOM je ob tem v izjavi pozval k »pomoči pri prostovoljnem vračanju in reintegraciji« namesto deportacij. »Prisilna vračanja imajo stigmo neuspeha in lahko spodbudijo nevarne vnovične migracije ter povečajo tveganja in težave za deportirance,« so opozorili. Nesrečni Afganistanec, ki je v Nemčiji živel osem let, je bil sicer v skupini 69 afganistanskih deportiranih prosilcev za azil, ki je bila deležna ciničnega komentarja proti migracijam uperjenega nemškega notranjega ministra Seehoferja, ki je bil zaradi tega deležen plazu kritik.

Levica: Seehofer mora odstopiti

»Točno 69 jih je bilo vrnjenih v Afganistan na moj 69. rojstni dan in jaz celo tega nisem ukazal,« je v torek pripomnil nasmejani Seehofer na novinarski konferenci, na kateri je pred tem predstavil migracijsko politiko svojega ministrstva. »To je veliko več, kot je običajno.« Renate Schmidt iz koalicijskih socialdemokratov je njegov komentar označila kot sramoten in ga obtožila, da nima niti trohice človečnosti. Ulla Jelpke, poslanka opozicijske skrajno leve stranke Levica, je njegov komentar označila za nagnusnega in zahtevala Seehoferjev odstop. »Napočil je čas, da Seehofer gre,« pa je danes dejal tudi njen strankarski kolega Jan Korte.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije