Pedofil ugrabil 12-letno Moniko, išče jo več kot 100 policistov

V Srbiji že sedem dni iščejo 12-letnico.
Fotografija: Iskalna akcija poteka že skoraj ves teden.
Odpri galerijo
Iskalna akcija poteka že skoraj ves teden.

Že od prejšnjega petka, 20. decembra, več sto srbskih policistov, kriminalistov in pripadnikov žandarmerije neuspešno išče 12-letno Moniko Karimanović iz Suhega Dola pri Nišu in njenega ugrabitelja Ninoslava Jovanovića (36), ki je približno polovico svojega življenja prebil po zaporih zaradi posilstev in pedofilije. Po poročanju srbskih medijev bodo organi pregona iskalno akcijo nadaljevali tudi jutri. Jovanović, v Srbiji znan tudi kot 'malčanski brivec' (iz vasi Malča), se je očitno dobro skril, saj ga ne najdejo ne službeni psi ne helikopterji.

Na božič je bilo videti, da so ga policisti izsledili v vasi Orašac v bližini Aranđelovca, a so bili prepozni. V neki hiši, v katero je bilo vlomljeno, so odkrili ženske lase. To naj bi bil dokaz, da sta Jovanović in deklica bili tam, kajti doslej je vse svoje žrtve tudi ostrigel. Policisti domnevajo, da sta tam prespala. Že v torek ga je v neki trgovini prepoznala mlajša ženska in to prijavila policiji, toda ko so policisti prišli v gozd v bližini Malče, kjer Jovanović živi, so našli le dekličin nahrbtnik. Notranje ministrstvo Srbije je iskanje Monike razglasilo za prioriteto v državi. Aktivirali so čez 300 organov pregona (policistov, kriminalistov, specialcev in žandarjev), ki imajo na razpolago najsodobnejše kamere in druge pripomočke, iščejo pa ga na čedalje širšem območju.
Iskalna akcija poteka že skoraj ves teden.
Iskalna akcija poteka že skoraj ves teden.

Prečesali so tudi območje ob železniški progi Niš–Zaječar, a zaman, v vasi Glogovac pa so policijski psi odkrili žal starejše sledi. Vedno več državljanov Srbije skuša pomagati pri iskanju tudi prek spletnih omrežij.

Monika je bila nazadnje videna v petek malo po 7. uri, ko se je odpravila v šolo. Poleg njene šolske torbe so policisti našli tudi suknjič, ki naj bi pripadal Jovanoviću. Kljub velikemu številu iskalcev so zadnje novice z območja Knjaževca skrb vzbujajoče. Kurir in Blic, ki se sklicujeta na neki vir s terena, pišeta, da je Jovanovića in Moniko s tega območja odpeljal tovornjak z registrskimi tablicami BiH. Blic je nato poročal, da so zunaj naselja našli dva para stopinj, kar menda preiskovalcem daje upanje, da bodo deklico le našli.
Iskalna akcija poteka že skoraj ves teden.
Iskalna akcija poteka že skoraj ves teden.

Jovanović, ki se je rodil v Malči, se je že konec prejšnjega stoletja zaradi posilstva ženske in deklice znašel v zaporu, iz katerega so ga izpustili leta 2005. Še istega leta je napadel dve 12-letnici, pri čemer mu je eno uspelo posiliti, obe pa je ostrigel. Leta 2006 so ga ponovno strpali v zapor. Najprej je bil obsojen na 15 let, a mu je vrhovno sodišče Srbije kazen znižalo na 13 let. Lani so ga pogojno izpustili, a se očitno v zaporu ni nič spremenil.

Jovanović je poleg tega, da je spolni delinkvent, obtožen tudi najmanj 25 goljufij. Če ga bodo sedaj prijeli, svobode ne bo več izkusil, kajti v Srbiji so pred nedavnim uvedli dosmrtni zapor tudi za posiljevalce deklic (t. i. Tijanin zakon). Prav zaradi tega se mnogi bojijo, da ga živega ne bodo prijeli, usodno pa bi se lahko zgodba razpletla tudi za nesrečno Moniko ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije