Begunec moril pred pekarno

33-letni begunec je napadal ljudi v trgovinah. Dva človeka sta umrla, pet jih je bilo ranjenih.
Fotografija: Jutranji obisk trgovine se je za dva človeka končal s smrtjo. FOTO: Print Screen
Odpri galerijo
Jutranji obisk trgovine se je za dva človeka končal s smrtjo. FOTO: Print Screen

V mestu v jugozahodni Franciji Romans-sur-Isère v bližini Grenobla se je v soboto zjutraj odvrtela krvava srhljivka. Z nožem oborožen moški je vstopil v prodajalno tobačnih izdelkov ter napadel lastnika in njegovo ženo. Nato je odšel v sosednjo mesarijo, tam je pograbil še en nož. Po pričevanju očividca naj bi nato z ukradenim nožem v roki skočil čez pult, zabodel stranko in zbežal. Zunaj se je znesel nad ljudmi, ki so čakali v vrsti pred pekarno. Morilski pohod se je končal z dvema mrtvima in petimi ranjenimi, med katerimi sta dva v kritičnem stanju.

Napadalca, izkazalo se je, da gre za 33-letnega Sudanca Abdalaha Ahmed-Osmana, ki je v mestu s statusom begunca živel od 2017, so kmalu po incidentu prijeli policisti. Ob srečanju z njimi je klečal na pločniku in molil v arabskem jeziku. Može v modrem je nato prosil, naj ga ubijejo. Francija dogodek obravnava kot teroristično dejanje, to je potrdil tudi francoski notranji minister Christophe Castaner.

Napadalec pred dogodkom ni bil znan francoskim ali evropskim varnostnim službam. V hišni preiskavi, ki je sledila, so policisti odkrili na roko napisane dokumente z versko vsebino. Aretirali so še osebo, ki je živela z napadalcem. Kot je sporočilo francosko protiteroristično tožilstvo, so v soboto zvečer aretirali še tretjega Sudanca.


Romans-sur-Isère je, tako kot druga mesta, v izolaciji zaradi pandemije covida-19. Kupci so v trgovinah, kjer je napadalec izvedel svoj morilski pohod, nakupovali živila za konec tedna.
Predsednik Emmanuel Macron je napad opisal kot čuden incident, ki je še bolj razžalostil državo, ki že tako preživlja težke čase. »Moje misli so z žrtvami napada v Romans-sur-Isèru – poškodovanimi, njihovimi družinami,« je tvitnil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije