MANIPULIRANJE

Anastasija se je ubila po navodilih

Mama jo je želela poslati na prestižno šolo, namesto tega jo bo pokopala.
Fotografija: FOTO: Shutterstock.com
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock.com

KIJEV – Samomorilska igra Modri kit (Blue Whale) je zahtevala novo žrtev, 12-letnica se je obesila. Mrtvo Anastasijo Kijsluk so našli njeni stari starši v skednju v domači vasi Rudka na zahodu Ukrajine. Živela je z njimi, medtem ko je njena mati delala na Poljskem, da bi zbrala denar in jo poslala v prestižno šolo.

Policija je razkrila, da je nekaj ur pred samomorom Anastasija na spletu iskala informacije o tem, kakšno vrv je najbolje uporabiti in kako narediti zanko, ter gledala videoposnetke ljudi, kako se obešajo.

Stopnjevanje nevarnih nalog

Anastasija je bila članica Modrega kita, skupine z družabnih omrežij, ki člane spodbuja, naj se ubijejo. Administrator skupine naj bi članom 50 dni dodeljeval vsakodnevne naloge. Med te sodijo poškodovanje samega sebe, gledanje grozljivk in zbujanje ob nenavadnih urah, naloge pa sčasoma postajajo vse bolj ekstremne. Zadnji, 50. dan naj bi administrator oziroma bolje rečeno manipulator članom ukazal, naj se ubijejo.

Šokirani sošolci 12-letnice v njenem vedenju v dneh pred samomorom niso opazili nič nenavadnega. Njena učiteljica jo je opisala kot odlično učenko, ki je sanjala, da bi postala podjetnica. »Mati jo je nameravala odpeljati na Poljsko, da bi tam študirala. Namesto tega bo zdaj morala gledati, kako jo bodo pokopali,« je še dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije