STRAH

Volkovi na hišnem pragu klali ovce

Na kmetiji v Lomah v eni noči ostali brez pol črede. Bojijo se za svoje otroke, sami v gozd ne smejo.
Fotografija: Žalosten prizor
Odpri galerijo
Žalosten prizor

LOME – Prizora, na katerega sta včeraj ob šestih zjutraj pred hišo naletela mlada kmeta iz kraja Lome pri Črnem Vrhu nad Idrijo Jožica Vidmar Čuk in Damjan Čuk, zagotovo še dolgo ne bosta pozabila. Na tleh je ležala okrvavljena noga jagenjčka, na bližnjem travniku, ki se spušča proti parkirišču smučišča Javornik, pa kar 44 poklanih ovac, jagenjčkov in kozličkov, pri čemer so bili jagenjčki v večini. Eden je še pogrešan. »Bil je velik šok. Ni bilo lepo za videti,« se spominja Vidmar Čukova in dodaja, da sta na nogico zjutraj naletela tudi njuna sedem in 10 let stara otroka, ki sta se odpravljala v šolo.
Jožica Vidmar Čuk pravi, da je pokol velik udarec za ekološko kmetijo.
Jožica Vidmar Čuk pravi, da je pokol velik udarec za ekološko kmetijo.

»Volk je moral biti tukaj. Bil je zraven naše hiše. Postali so že zelo predrzni,« opozori njen mož. »Ne vem, kako je to mogoče. Pes je bil čisto tiho. Zjutraj pa je prišel čisto prestrašen,« nadaljuje sogovornik, ki je v eni noči ostal brez polovice črede. Pred zverjo je uspelo pobegniti 31 ovcam, dvema jagenjčkoma, trem kozam in dvema kozličkoma, ki so v času našega obiska še kar prestrašeno tekali po hlevu še povsem pod vtisom nočnega dogodka.

Velika škoda za kmetijo

Pokol za družino Vidmar Čuk, ki se ukvarja z ekološkim kmetovanjem, pomeni velik finančni izpad prihodka. Jagenjčke prodajajo. Glede na to, da bi za enega dobili med 50 in 60 evri, se da hitro izračunati samo ta del škode. Da, kot opozori Damjan, ne omenjamo še tega, da bosta najverjetneje poginila tudi preživela jagenjčka, saj sta izgubila mamo, druge ovce, ki so ostale brez mladičkov, pa teh jagenjčkov ne bodo sprejele k sebi. Poskrbeti bo treba tudi za njih, in sicer jih bo treba presušiti. Izgubiti morajo namreč mleko, ki bi ga namenile jagnjetu, sicer lahko dobijo mastitis.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije