VEČNA LUČ

Stara hruška vzela 22-letnika

Luka Klemen je zapeljal s ceste naravnost v drevo Družina iz Špitaliča izgubila najmlajšega otroka
Fotografija: Luka Klemen, nesreča FOTO: Jaroslav Janković
Odpri galerijo
Luka Klemen, nesreča FOTO: Jaroslav Janković

Kamnik • Sobotno jutro je napovedovalo lep dan in najbrž bi res bil, če ne bi kot strela z jasnega udarila novica, da je cesta vzela še eno mlado življenje. Z Uprave za zaščito in reševanje in iz drugih virov smo izvedeli, da je v petek zvečer nekaj minut po 20. uri po regionalni cesti skozi Tuhinjsko dolino vozil 22-letni Luka Klemen, doma iz Špitaliča. V naselju Buč, le nekaj deset metrov po odcepu za Pirševo, kjer se cesta iz blagega desnega ovinka že skoraj zravna, je mladeniča z avtomobilom zaneslo in trčil je v staro hruško ob cesti. Nesrečnika je z avtomobilom vred nato odbilo na desno in vrglo po travniku pod hišo. Tako se je tragično ustavilo še eno veselo, mlado srce.

Nekaj je hudo počilo

»Videla sva se v bifeju Pinocchio v Srednji vasi pri Marketu,« nam je na kraju nesreče pripovedoval vidno prizadet prijatelj nesrečnega mladeniča, ki se je ustavil, da bi postal na tihem kraju. »Pomenkovali smo se kot že tolikokrat, vprašal sem ga, ali bo še kaj spil, pa je rekel, da ne, da gre domov.«
Zraven je stal sosed iznad ceste. »Bil sem doma in nenadoma je nekaj počilo.« Zamolkel zvok, ki je v sebi skrival črno silo, kot bi kdo silovito zaloputnil vrata.
Uradni viri pravijo, da je nesrečo verjetno povzročila prevelika hitrost. Toda prav ta del ceste leži v zatišni legi: »Tam je vseskozi mokro in mastno,« je povedal šofer iz sosednje vasi, ki dobro pozna družino. »Tam ni treba veliko, da te zanese.«
Verjetno bi se vse skupaj dobro izšlo, če pri stari domačiji na Buču ne bi rasla hruška. »To je stara kmetija, nekoč je bila zelo bogata v teh krajih,« nam je povedal šofer. »Hruška mora biti stara 200 let.«
Nesrečnik bi se z vozilom sicer zapeljal po travniku navzdol, a konec bi bil verjetno precej srečnejši. Vendar časa ne moremo zavrteti nazaj. Lahko si tudi mislimo, da bi se dobro izšlo, če bi Luka prisluhnil prijateljem in v bifeju še spil kavo ter se odpeljal nekaj minut pozneje. A usoda je na veliko žalost družine in prijateljev, znancev hotela drugače.

Večna luč pod drevesom

Že par minut po nesreči so zatulile sirene. Gasilci PGD Kamnik, ki imajo znotraj enote tudi specializirano skupino za reševanje v nesrečah, so takoj prihiteli na prizorišče in ga začeli reševati iz skrivenčene pločevine.
Kot pravijo gasilci reševalci, vselej obstaja upanje, da pravočasno rešiš poškodovanega iz prevrnjenega avtomobila, a tokrat je bilo vse zaman.
Velika hruška na nekoč bogati domačiji je spodaj oguljena od udarca, a kaže, da ni popustila niti za milimeter. Iz česar bi se dalo sklepati, da hitrost vendarle ni bila tako zelo velika, sicer bi tudi 200 let staro deblo popustilo sili.
Ob vznožju hruške so bili še drugi dan ostanki avtomobila. Tam je ležala plastika, korak stran drobec stekla, kos polivinila, pa tudi vijoličnomodra medicinska rokavica, kakršne si nataknejo preiskovalci nesreče pri svojem delu.
Ob drevesu je bila zemlja razrita, zrahljana, tik pri deblu pa sta goreli dve beli sveči, med njima je nekdo prižgal rdečo. Na deblu je s sprejem zapisana številka 7, ki ima po starodavnih verovanjih magičen, skrivnosten pomen.
Omenjeni nam je povedal, da družino pozna: »Izgubila je najmlajšega otroka.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije