POSKUS UBOJA

Nosečnico pretepel, otrok umrl

Amadej Kovačič obsojen za poskus uboja partnerice. Čakata ga še dva postopka.
Fotografija: Amadej Kovačič bo dolgo v zaporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Amadej Kovačič bo dolgo v zaporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Če bo sodba novomeškega okrožnega sodišča obveljala, bo 26-letni Amadej Kovačič, ki je zdaj na prestajanju 17-mesečne zaporne kazni, kar nekaj let preživel za zapahi. Za poskus uboja svojega zdaj že bivšega dekleta Saše Šarkezi iz Mlačevega pri Grosupljem mu je petčlanski senat, ki mu je predsedoval sodnik Boštjan Kovič, izrekel 6 let zapora ter mu preklical dve pogojni kazni zaradi nasilništva in tatvine, tako da se enotna kazen glasi 8 let in 1 mesec zapora. A to še ni vse, čakata ga še dva kazenska postopka, ki si ju je nakopal prav zaradi nasilnega odnosa do Šarkezijeve. »Šest let za poskus uboja se mi zdi res nizka kazen, saj me je skoraj pokončal. Razočarana sem,« je sodbo komentirala Saša.


Saša in Amadej, ki je doma iz največjega novomeškega romskega naselja, iz Žabjaka, sta bila par leto in pol. Njun odnos je bil buren, poln groženj in nasilja, ničkolikokrat je bila Saša vsa v modricah, prijavila ga je policistom in centru za socialno delo, a se je k njemu vedno znova vračala, grozil naj bi ji namreč, da bo pobil njeno družino, če ga ne bo marala. Skoraj usoden pa bi bil lahko za Sašo lanski 20. marec, ko je Amadej v Žabjaku streljal nanjo. Ko je bežala, je proti njej izstrelil šest nabojev, zadel jo je z enim, in sicer v bližino hrbtenice, in le hitri zdravniški pomoči je šla zahvala, da je dekle preživelo. Čeprav so dogodek videli nekateri Romi pa tudi strelna rana, ki jo je v hrbet, prav blizu hrbtenice, dobila Saša, govori o tem, da je bila ustreljena od zadaj, očitno ko je bežala, je Amadej trdil, da je Saša, ko sta še sedela v avtu, pištolo potegnila izza modrca in mu jo vrgla na kolena, potem pa da se ne spominja, kaj se je zgodilo. Dejal je celo, da se je Saša sama ustrelila, ko sta se prerivala, in to, zanimivo, v hrbet. Šarkezijeva je marsikaj povedala o nasilnem razmerju in tudi o tem, da je imel Amadej vedno pri sebi orožje. »To malo pištolo je doma puščal vsepovsod. Sicer pa je vedno nosil orožje s seboj. Ali ga je imel v žepu ali za pasom. Zdi se mi, da je pištolo, s katero je streljal name, kupil svojemu sinu,« je povedala Saša, Amadej pa je trdil, da on nikoli ni imel svojega orožja, je pa imel v rokah le orožje njenih staršev. In tudi to, da je Saša naokoli hodila v modricah, je poskušal zvrniti na Sašine starše. A Saša je povedala, da je Amadej pretepel celo njeno mamo.


Je pa Amadej na tem sojenju poskrbel za kar nekaj zadrege. Prvič je namreč poskus uboja priznal, je pa dejal, da bi želel na naroku za izrek kazenske sankcije malo osvetliti ozadje, da bi bila kazen pač nižja. Na naroku za izrek kazenske sankcije se je premislil in zanikal dejanje, tako da senatu ni ostalo drugega, kot da priznanje prekliče. Potem je znova priznal, da je streljal, čeprav je spet ponovil zgodbo, da je Saša potegnila pištolo izza modrca in mu jo vrgla na kolena, potem pa da se ne spomni, kaj se je dogajalo.

Amadeja torej čakata še dva postopka. Zaradi nasilja in poškodb so ga pazniki pred časom že pripeljali na sodišče, takrat mu je tožilec za priznanje krivde ponudil 3 leta zapora, a se je mladenič, ki ima iz prejšnjega razmerja tri otroke, odločil, da se brez odvetnika ne bo zagovarjal. Očitki iz obtožnice se nanašajo na njegovo nasilništvo do Saše, ko naj bi jo tako hudo pretepel, da je v šestem mesecu nosečnosti predčasno rodila, otrok je uro po rojstvu umrl. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije