NEVLADNE ORGANIZACIJE

Hude obtožbe: nasilni slovenski policisti migrantom pobrali gotovino?

Tujci sicer ne znajo točno opredeliti, katera policija jih je napadla in jim pobrala gotovino.
Fotografija: Tudi slovensko policijo migranti obtožujejo nasilja in pobiranja denarja. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Tudi slovensko policijo migranti obtožujejo nasilja in pobiranja denarja. FOTO: PU Novo mesto

LJUBLJANA – Slovenske nevladne organizacije so v pismu predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, Miru Cerarju pozvale k neodvisni preiskavi domnevno nezakonitega vračanja migrantov po tistem, ko so že zaprosili za azil. Na policiji očitke zavračajo in pravijo, da vsi postopki potekajo strokovno in zakonito.

V pozivu, ki je objavljen na spletni strani Amnesty International Slovenije, 13 slovenskih nevladnih organizacij oblasti poziva k »takojšnji, neodvisni, učinkoviti in transparentni preiskavi obtožb o nezakonitih vračanjih beguncev«. S tem so se nevladne organizacije odzvale na poročanje Dnevnika in Radiotelevizije Slovenija, da migranti iz Velike Kladuše in Bihaća od začetka junija pripovedujejo, da so bili prisilno vrnjeni iz Slovenije prek Hrvaške v BiH po tistem, ko so zaprosili za azil.

Odvzem denarja in poškodovanje lastnine?

Poleg tega so nekateri v izjavah za omenjena medija govorili o domnevnem nasilju in slabem ravnanju policistov, tudi slovenskih, ter o odvzemu denarja in poškodovanju lastnine migrantov.

Kot so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi, slovenska policija pri svojem delu v celoti upošteva pravice tujcev, med njimi tudi pravico do mednarodne zaščite. Do zdaj so bili po navedbah policije vsi tujci po prijetju pripeljani na policijske postaje, kjer so bili deležni korektne obravnave ter oskrbljeni s hrano in z oblačili. Nato je bila opravljena najava hrvaškim varnostnim organom, da jim bodo tujci predani, kar se je nato običajno zgodilo naslednji dan po prijetju. »Kako je bil izveden nadaljnji postopek hrvaških varnostnih organov, pa nam ni znano,« so pojasnili.

Policija: Tujci ne znajo opredeliti datuma obravnave, prav tako ne, katera policija je bila do njih nasilna

Zatrdili so, da pri svojem delu redno sodelujejo tudi z nevladnimi organizacijami, ki spremljajo njihovo delo s tujci. Prav tako so policijske postaje deležne rednih nadzorov postopkov s tujci od Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Policija ima s Slovensko karitas tudi podpisano pogodbo o spremljanju postopkov vračanja tujcev, s Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij pa pogodbo o pravnem svetovanju tujcem v postopku vračanja, so navedli.
Na policiji sicer ugotavljajo, da nekateri tujci »ne znajo najbolje opredeliti datuma obravnave, nekateri tudi ne, od katere policije so bili deležni domnevnega nasilja«. Tako tudi ugotavljajo, da nekateri podatki, ki so jih navajali slovenski novinarji, niso bili točni, kot tudi, da slovenska policija ni obravnavala vseh tujcev, ki so jih izpostavili.

V petih mesecih skoraj 2300 nezakonitih migrantov

Od začetka leta pa do konca maja je sicer policija obravnavala 2299 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo s Hrvaško, od tega največ Pakistancev in Alžircev. Pri tem jih je velika večina izrazila namen za podajo prošnje za mednarodno zaščito, zato so jih odpeljali v azilni dom. Prošnjo je nato dejansko podalo 1136 oseb, preostali pa so azilni dom še pred tem zapustili. Azilni dom zapusti tudi velika večina tistih, ki podajo prošnjo, so navedli na policiji. Po podatkih urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov je bilo tako v Sloveniji na današnji dan v Sloveniji nastanjenih 272 prosilcev za mednarodno zaščito in 93 tujcev, ki čakajo na podajo prošnje.

Na navedbe policije so se odzvali v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij. Pojasnili so, da nobena nevladna organizacija v Sloveniji ne spremlja postopkov hitrega vračanja tujcev prek meje. Poleg tega nimajo dostopa do postopkov in oseb, ki jih Slovenija vrača na Hrvaško, so dodali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije