SODBA

Policistu pogojna kazen

Borut Hojsak je bil obsojen zaradi zlorabe položaja. Kolegu naj bi tudi grozil.
Fotografija: Borut Hojsak naj bi policistu tudi grozil. FOTO: facebook
Odpri galerijo
Borut Hojsak naj bi policistu tudi grozil. FOTO: facebook

KOPER – Na koprskem okrožnem sodišču je bil zaradi zlorabe položaja na osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in plačilo 1200 evrov stranske denarne kazni obsojen 46-letni koprski policist in od julija lani policijski motoristični inštruktor Borut Hojsak.

Vse skupaj se je začelo 16. decembra 2017, ko sta prometni policist Sašo Dautovič, ki je bil v patrulji s policistom Blažem Trampužem, v sklopu poostrenega prometnega nadzora ob 23. uri v Pivki ustavila voznika osebnega vozila, 39-letnega Štefana Kalužo, ki se je z ženo, 34-letno Lucijo Adam Kaluža, vračal z rojstnodnevne zabave. Na Dautovičevo vprašanje, ali je pil alkohol, mu je Kaluža dejal, da je spil nekaj špricarjev, zato se je policist odločil, da po navodilih proizvajalcev naprave za testiranje počaka 15 minut, nato bi moral voznik pihati. Medtem ko je v službenem vozilu preverjal Kaluževe dokumente, pa je iz avtomobila stopila njegova žena ter nekoga poklicala. Izkazalo se je, da je klicala Hojsaka, ta pa je, potem, ko je na PP Postojna preveril, kdo je v patrulji, poklical Dautoviča. Hojsak  ga je vprašal, ali ima v obravnavi Kalužo. Ko je kolega temu pritrdil ter Hojsaku, s katerim sta včasih delala skupaj, na njegovo izjavo, da je to njegov prijatelj ter da bo šel domov peš, saj da ima do doma 200 metrov, s tem pa, tako priča, tožilstvo in sodišče, dal vedeti kolegu, naj se alkotest ne opravi.


Policist Dautovič mu je odvrnil, da bo postopek speljal do konca, in dodal, da je voznik od doma oddaljen več kilometrov, ne 200 metrov, kot je trdil Hojsak. Slednji je Dautoviču, ko je ta vztrajal pri alkotestu, zagrozil: »A tako? Pazi se, boš videl, kaj bo zdaj naprej,« in prekinil pogovor. Sašo Dautovič se je odločil, da predvsem zaradi izrečenih groženj zadevo zabeleži v poročilo o delu, komandir koprske postaje prometne policije Mitja Palčič pa je dogodek prijavil pristojnemu Specializiranemu državnemu tožilstvu.


Borut Hojsak naj bi policistu tudi grozil. FOTO: facebook
Borut Hojsak naj bi policistu tudi grozil. FOTO: facebook
Obsojeni in Adam Kaluževa sta medtem ves čas trdila, da sta se tiste noči pogovarjala le o tem, kako dolgo bo postopek trajal, saj se je 34-letnici vse skupaj močno vleklo. O tem naj bi nato Hojsak tudi povprašal Dautoviča. Obsojeni je dodal, da si policist Dautovič vse skupaj izmišljuje, saj da do njega goji zamero in se mu hoče maščevati. Sodišče temu ni verjelo. V dokaznem postopku je bilo namreč ugotovljeno, da se je Adam Kaluževa, vedoč, da sta z možem pila, prestrašila, koliko bo mož napihal, zato je sredi noči klicala Hojsaka. Sodišče ji ni verjelo, da ga je vprašala le, kako dolgo bo postopek trajal. Zanimivo je, da je obsojeni policist posredoval za voznika Kalužo, ki je napihal 0,14 grama alkohola na liter izdihanega zraka – zakonska meja, ko običajni vozniki še smejo sesti za volan, je do 0,24 grama alkohola na liter izdihanega zraka.

Sodba še ni pravnomočna, zagovornik obsojenega, odvetnik Denis Zobarič, je že napovedal pritožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije