Komentar Vesa Stojanova: Rop solidarnosti

Tako opevana evropska solidarnost je izpuhtela. Preprosto je padla na izpitu.
Fotografija: Veso Stojanov. Ljubljana, 6. marec 2018 [Veso Stojanov,portreti,Ljubljana] FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Veso Stojanov. Ljubljana, 6. marec 2018 [Veso Stojanov,portreti,Ljubljana] FOTO: Leon Vidic/delo

Pravijo, da v nesreči spoznaš prijatelja. To naj bi tudi zdaj, ob izbruhu novega koronavirusa, ki je dobesedno zaustavil svet, veljalo še toliko bolj. A nekateri dogodki v zadnjih dneh v Evropi nam govorijo, da ta pregovor na stari celini najbrž ne drži več. Če so nam številni politiki iz Bruslja, tako slovenski kot tuji, v zadnjih letih ves čas govorili, da je solidarnost ena od temeljnih vrednot evropske skupnosti, v zadnjem času lahko vidimo, da na tem področju v Evropi zelo močno šepa. Pravzaprav je zaškripalo že pred tremi, štirimi leti, ko države Višegrajske skupine (Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška) niso hotele solidarnostno prevzeti bremena namestitve beguncev iz italijanskih in grških begunskih taborišč.


Zdaj, v času epidemije koronavirusa, pa je solidarnost šla rakom žvižgat. Ni samo Slovenija občutila naraščajoče sebičnosti posameznih držav, ko so nam pred dnevi v Nemčiji zasegli tri milijone menda že plačanih zaščitnih mask, in to samo zato, ker jim lokalni zakon ne dovoljuje izvoza medicinske opreme. Potem so prišle vesti iz Poljske in Češke, kako so preprosto zasegli že plačano zaščitno opremo za Italijo, ki jo zaradi epidemije krvavo rabi. V normalnih časih bi temu rekli kar navaden rop. In to rop državnih organov. Ali pa, ko so Američani iz oporišča Aviano pri Pordenonu preprosto odpeljali v ZDA stotisoče kompletov za preskus obolelosti s koronavirusom.

Da ne govorimo, kako so evropske države obračale glave od težav, s katerimi se je med sedanjo epidemijo spopadala najbolj prizadeta država – Italija. Tako opevana evropska solidarnost je izpuhtela. Preprosto je padla na izpitu. Prav zanimivo bi bilo vedeti, ali v Evropski komisiji vsaj malo rdečijo v obraz od sramu, ko so Italiji na pomoč z materialom in zdravniškimi ekipami priskočile Kitajska, Rusija in celo Kuba, evropske države so si nadele plašnice in gledajo samo na lastno dvorišče.

Morda bo slišati pretirano, a Evropa je ob tej epidemiji padla na izpitu. In verjetno se bo to poznalo tudi v prihodnosti, kajti težko je napovedati, kakšna bo sploh Evropska unija po koncu epidemije. Ne bodite preveč presenečeni, če se bo število evroskeptikov v mnogih državah močno povečalo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije