Komentar Vesa Stojanova: Pomoč smrtnega sovražnika

Boj proti koronavirusu pač ne more biti izgovor za odpravo najbolj temeljnih demokratičnih pridobitev.
Fotografija: Veso Stojanov. Ljubljana, 6. marec 2018 [Veso Stojanov,portreti,Ljubljana] FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Veso Stojanov. Ljubljana, 6. marec 2018 [Veso Stojanov,portreti,Ljubljana] FOTO: Leon Vidic/delo

»Rodil sem se sredi velike gospodarske krize v Budimpešti, desetletje po tistem, ko je zaradi španske gripe v mojem rojstnem kraju umrlo na tisoče ljudi. Preživel sem drugo svetovno vojno, strahovlado Szalasijevega nacističnega režima in rusko zasedbo mesta. Dobro vem, kako je živeti v ekstremnih razmerah.«


To je le del obrazložitve, s katero je ameriški milijarder madžarskega rodu George Soros, rojen leta 1930 kot György Schwartz, utemeljil donacijo milijona evrov svojemu rojstnemu mestu kot pomoč v boju proti koronavirusu. Sporočilo o darilu Budimpešti je objavil isti dan, ko se je madžarski parlament samoobglavil in ministrskemu predsedniku Viktorju Orbanu predal vso oblast v roke. Ta bo poslej na Madžarskem vladal kot pravi samodržec, le z odloki, in zanje mu ne bo treba odgovarjati ali spraševati zakonodajnega telesa.

Nekateri evropski politiki, na primer nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, so tako zgroženi nad početjem madžarskega predsednika vlade, da zahtevajo takojšnje ukrepanje Evropske unije. Renzi terja celo izključitev Madžarske iz Unije, saj je Orbanovo početje sprto z vsemi vrednotami, na katerih temelji sodobna evropska družina narodov.

Boj proti koronavirusu pač ne more biti izgovor za odpravo najbolj temeljnih demokratičnih pridobitev, na katerih temelji sodobna evropska družba, je argument večine kritikov, ki jih je mogoče prebrati v najuglednejših evropskih medijih. Epidemija sicer zahteva odločno ukrepanje, pravijo, a ne na ta način, da celo novinarjem, ki naj ne bi pisali o koranavirusu in ukrepih oblasti tako, kot je všeč Orbanu, grozi petletni zapor.

George Soros, ki je nekoč finančno podpiral mladega Viktorja Orbana, pa mu je ta obrnil hrbet in ga ima zdaj za največjega sovražnika Madžarske in ga prikazuje kot največjega krivca za vse, kar je narobe v državi, za donacijo Budimpešti ni mogel izbrati boljšega trenutka. Milijon evrov vredna klofuta avtokratu Orbanu za Sorosa verjetno deluje kot obliž na vse »rane«, ki mu jih je v zadnjih letih prizadejal njegov nekdanji politični varovanec.

Medtem ko Orban v času koronavirusa utrjuje svoj diktatorski položaj, je Soros izpadel pravi človekoljub, pravo nasprotje tistega, za kar ga hoče prikazati Orbanov propagandni aparat. Tudi ta v Sloveniji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije