Komentar Dejana Vodovnika: Ločitev po slovensko

Ločitev se velikokrat sprevrže v vojno, ki se tudi zaradi razdelitve premoženja vleče leta.
Fotografija:
Odpri galerijo

Britansko kraljico Elizabeto II. je doletel še en udarec v samo nekaj mesecih; potem ko je škandal povzročil njen sin princ Andrew, za katerega se je izvedelo, da je prijateljeval z Jeffreyjem Epsteinom, in sta se kraljevim dolžnostim odpovedala Harry in Meghan ter s sinom zapustila Veliko Britanijo, je njen najstarejši vnuk Peter Phillips napovedal, da se ločuje.


Novica je udarila kot strela z jasnega, a menda je bil njegov zakon s Kanadčanko Autumn že nekaj časa v škripcih. Par po skoraj 12 letih – le kaj bi ob tem trajanju zakona porekla npr. zakonca Ferčak iz Renkovcev, ki sta poročena že 60 let –, v katerih sta se jima rodili dve hčerki, ni mogel zgladiti nesoglasij. Poznavalci ugibajo, ali se je Peter morda vrgel po očetu in začel skakati čez plot.

Na sprti strani Alp se ukvarjamo z ločitvenim postopkom poslanca Zmaga in njegove bivše – Monike. Nalog za opravljive jezike je več kot dovolj.
Ločitve po slovensko največkrat potekajo na dva načina: ali se zakonca razideta na miren način in ostaneta spoštljiva drug do drugega in do otrok, ki jim želita prihraniti trpljenje, ter zelo dobro vesta, zakaj sta se ločila, ali pa vse skupaj spremenita v pravo vojno, ki se med drugim zaradi razdelitve premoženja vleče leta in leta. Takih je menda nekolikanj več.
Uradni podatek s slovenskih sodišč pravi, da sodniki na leto obravnavajo nekaj več kot 2000 razvez, manj kot polovica jih je na podlagi sporazuma.
Spet druga statistika kaže, da se veča število otrok, rojenih v zunajzakonskih zvezah. Kaj hujšega, še posebno za tiste, ki verujejo v Boga.

Tudi Cerkev je slabe volje, saj se zmanjšuje število tistih, ki si želijo vernost do konca življenja izreči pred Bogom, in se posledično zmanjšuje tudi prihodek od t. i. poročno-obrednih dajatev.

In tako ostaja kvadratura kroga življenja med porokami po slovensko in ločitvami po slovensko do nadaljnjega še neizračunana. Ločitve po slovensko pa le še polnijo stolpce in domišljijo.

Zakaj? Zaradi delitve »zanimivo bogatega premoženja, ki sega daleč nad pol milijona evrov« in o katerem javnost bolj malo ve, in tudi – žal – zaradi umorov, ki so posledica, ko se eden od partnerjev ne more sprijazniti z ločitvijo.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije