BO SODIL

Sodnika v zadevi Tič ne bodo zamenjali!

Ni razlogov, da sodnik Ciril Keršmanc ne bi sodil Stefanu Cakiću. Njegovo izločitev je zahtevala tožilka Tamara Gregorčič.
Fotografija: Cakić očitkov o uboju ne priznava, »saj bi to pomenilo, da sem si želel smrti gospoda Tiča«. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Cakić očitkov o uboju ne priznava, »saj bi to pomenilo, da sem si želel smrti gospoda Tiča«. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – V šokantni zgodbi o uboju Gašperja Tiča se je začelo zapletati, ko so pred dvema tednoma zasliševali njegovega znanca Nejca K., ta je bil eden zadnjih, ki so igralca videli živega. Pripovedoval je najlepše: »Nisem poznal bolj čustvenega in dobrosrčnega človeka, kot je bil Gašper. Vsi smo ga imeli radi, vsi smo si želeli njegove družbe. Nikoli ni nikogar užalil. On ne bi nikoli naredil kaj takega, česar si druga oseba ne bi želela.«

Sme opravljati sodniško dolžnost

Na procesu proti obtoženemu morilcu Stefanu Cakiću so se zasvetile oči tožilki Tamari Gregorčič. Pričo je zaprosila, naj našteje nekaj Tičevih intimnejših prijateljev, z namenom, da bi jih zaslišala in poskušala z njihovo pomočjo zavreči Cakićeve namige, da naj bi ga igralec spolno zlorabil.

Toda kazenskega sodnika okrožnega sodišča v Ljubljani Cirila Keršmanca, ki sodi v tej zadevi, je zanimalo, zakaj te priče o tem ni spraševala v času preiskave. Odvrnila mu je, da tedaj še ni vedela, »da bo Cakićev zagovor potekal v smeri, da ima občutek, da je bil spolno zlorabljen«.

Keršmancu pa so nato o Tiču ušle resnici na ljubo malce nerodne ali pa le napačno razumljene besede: »Kaj mislite s tem, ali je še koga zlorabil?«

Predsednik je odločil: Keršmanc ostaja na sodniškem stolu. FOTO: Marko Feist
Predsednik je odločil: Keršmanc ostaja na sodniškem stolu. FOTO: Marko Feist

Dama v sivi kuti je dobesedno ponorela: »V tem trenutku prekinite postopek! Predlagam vašo izločitev, saj sem ta vaš stavek razumela kot trditev.« Po njenem je torej sodnik v sebi še pred koncem sojenja sprejel odločitev, da je bil 21-letni mladenič iz Zaloga pred očitanim mu dejanjem zlorabljen.

Kar več zakonskih razlogov obstaja, po katerih sodnik v neki zadevi ne bi smel več opravljati svoje dolžnosti, eden od njih pa veleva, da je tako tudi, če bi se porodil dvom o njegovi nepristranskosti.

Tožilkina zahteva po Keršmančevi izločitvi je pristala v rokah predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, ki je sprejel odločitev. »Zahtevo za izločitev predsednika senata je zavrnil, in sicer z utemeljitvijo, da ne obstajajo okoliščine, ki bi vzbujale dvom o nepristranskosti sodnika po 6. točki prvega odstavka 39. člena zakona o kazenskem postopku,« nam je odgovorila uradna govorka sodišča Mateja Jazbec.

Keršmanc bo torej še naprej sodil Cakiću, ki je obtožen, da je 18. junija zjutraj Tiča v igralčevem stanovanju napadel in umoril s kuhinjskim nožem. Večkrat ga je zabodel v vitalne dele telesa ter mu prizadejal 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin.

Igralec je izkrvavel, čeprav bi mu hitra zdravniška pomoč morda rešila življenje. FOTO: Igor Mali
Igralec je izkrvavel, čeprav bi mu hitra zdravniška pomoč morda rešila življenje. FOTO: Igor Mali

Prikazujejo se mu prizori
O tem, kaj se je v usodnih trenutkih dogajalo med njima, Cakić na glavni obravnavi še ni spregovoril. Iz preiskave pa smo izluščili njegove besede, da se marsičesa ne spominja, večina prizorov pa se mu prikazuje kot v slikah.

»Zbudil sem se v nekem prostoru, gol in z občutkom nemoči, velike bolezni, mučenja, spolnega zlorabljanja. Imel sem občutek, da me je slekel in da me spolno nadleguje. Ne vem pa, ali se me je sploh dotikal. Bil sem močno prestrašen, občutil sem bolečino, izgubo dostojanstva, želel sem umreti.«

Še ena od slik mu pove: »Tič je z nožem obrnjen proti meni. Ne vem, kaj je hotel narediti z njim. Prestrašil sem se, da bom umrl. Naslednja slika je, da ima v rokah stol. Potem pa je že ležal na tleh, ves je bil krvav in jaz sem v neki mali in neznani sobici stal z nožem v roki. V naslednji sliki sem z nožem v roki pod tušem. Počutil sem se umazanega, pa ne zaradi blata ali krvi, počutil sem se umazanega znotraj, v sebi. Začel me je prevevati občutek, da se je zgodilo nekaj slabega, strašnega.«
Sojenje naj bi se nadaljevalo prihodnjo sredo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije