Smrt kosi med zvezdniki

Žrtve novega koronavirusa tudi filmarji in glasbeniki
Fotografija: Koronavirusna bolezen je bila usodna za legendarnega jazzovskega glasbenika Ellisa Marsalisa.
Odpri galerijo
Koronavirusna bolezen je bila usodna za legendarnega jazzovskega glasbenika Ellisa Marsalisa.

Številke okuženih in smrtnih žrtev novega virusa vsak dan naraščajo tudi med zvezdniki. Hollywoodska zakonca Tom Hanks in Rita Wilson, igralca Idris Elba in Daniel Dae Kim, britanski princ Charles in monaški princ Albert II., košarkarski superzvezdnik Kevin Durant so le nekatera zveneča imena, pri katerih je test na covid-19 pokazal pozitivno. A so imeli srečo, saj zdravniki pričakujejo, da bodo okrevali, če že niso. Na drugi strani je vse več slavnih, ki jim ni bilo prizaneseno.
Mark Blum je nanizal približno 80 televizijskih in filmskih vlog.
Mark Blum je nanizal približno 80 televizijskih in filmskih vlog.

V zadnjem marčevskem tednu je zaradi zapletov, povezanih s koronavirusom, pri 81 letih umrl dobri znanec Broadwaya in z najvišjim gledališkim priznanjem tonyjem nagrajeni dramatik Terrence McNally. Dolgih šest desetletij je bogatil zakladnico dramskih iger, muzikalov in oper, a največjo slavo je požel z ljubezensko dramo Frankie in Johnny, ki smo jo lahko videli tudi v filmski adaptaciji z Michelle Pfeiffer in Alom Pacinom v naslovnih vlogah.

Vrsti nagrad je lani dodal še tonyja za življenjsko delo, za katerega je skoraj preroško dejal, da ni prišel niti trenutek prepozno. Premagal je raka na pljučih, da bi se ubranil še pred koronavirusom, pa ni imel več moči. Le dan pozneje, 25. marca, se je v 70. letu starosti zaradi virusa poslovil igralec Mark Blum, ki se nikoli ni prebil med elito, je pa blestel v stranskih vlogah. Najbolj v filmih Obupno iščem Susan in Krokodil Dundee, v katerem se je prelevil v tekmeca naslovnega junaka. Iz obsežnega opusa televizijskih vlog gre izpostaviti serije Sopranovi, Mozart v džungli, Newyorška policija, Zakon in red.
Andrew Jack je običajno stal za kamerami, a v Vojni zvezd je kot Caluan Ematt zablestel tudi pred njimi.
Andrew Jack je običajno stal za kamerami, a v Vojni zvezd je kot Caluan Ematt zablestel tudi pred njimi.

Devetindvajsetega marca je koronavirusna smrt kosila med glasbeniki. »Žalosti ob izgubi prijatelja ne morem opisati. A njegove glasbe, glasu in spominov nanj ne more vzeti niti ta bolezen,« je dejal pevec Brad Paisley, ko mu je na ušesa prišla vest, da je zaradi zapletov po okužbi umrl njegov stanovski kolega Joe Diffie. Dobitnik grammyja, ki se je poslovil pri 61 letih, je veljal za eno največjih zvezd country glasbe in je predvsem v 90. letih osvajal vrhove glasbenih lestvic ter nizal en hit za drugim, med temi tudi Pickup Man, Prop Me Up Beside the Jukebox (If I Die), Home in John Deere Green.

A 29. marca niso žalovali le ljubitelji countryja. Četudi je še pred dvema tednoma nastopal in hčeri zgolj potožil, da je nekoliko prehlajen, je koronavirus skoraj brez opozorila pri 69 letih pokopal Alana Merrilla, ki se je podpisal pod zimzeleno uspešnico I love rock'n'roll, ki je med rockerske velikanke izstrelila Joan Jett, pesem pa je nato v bolj pop obleko preoblekla še Britney Spears.
Adam Schlesinger je na prekratki glasbeni poti pobral kup nagrad. FOTO: guliver/cover images
Adam Schlesinger je na prekratki glasbeni poti pobral kup nagrad. FOTO: guliver/cover images

Zadnji marčevski dan je bil zadnji dan življenja britanskega igralca Andrewa Jacka, strokovnjaka za narečja, ki je učil govorjenja igralce v vrsti filmskih uspešnic, tudi v trilogiji Gospodar prstanov, Maščevalci in Varuhi galaksije, zdaj pa je bil ravno sredi dela pri novem filmu o Batmanu. Stopil pa je tudi pred kamere, najbolj smo si ga zapomnili kot častnika uporniškega gibanja Caluan Ematt v prvih dveh filmih sage Vojna zvezd.

Ko je 1. aprila odjeknilo, da je koronavirus pokopal pevca Adama Schlesingerja, starega komaj 52 let, so mnogi upali, da je to bila šala ali fake news: tega dne je za vedno utihnil glas dueta Fountains of Wayne, ki pa bo vendar živel v bogati glasbeni zapuščini. Naslovna pesem istoimenskega filma Vse, kar si želiš! (That thing that you do) mu je namreč prinesla nominaciji za oskarja in zlati globus, na plodoviti, čeprav žal prekratki glasbeni poti pa je osvojil tri emmyje in nagrado grammy.


Istega dne je v 86. letu starosti za vselej zaprl oči tudi legendarni jazzist Ellis Marsalis, po besedah županje New Orleansa LaToye Cantrell je poosebljal jazz, zaradi katerega to mesto na jugu ZDA slovi po vsem svetu. A svetu Marsalis ni dal le svoje glasbe, ujete na 20 albumov, vzgajal je tudi nove generacije glasbenikov in svojo ljubezen ter talent prenesel na sinove. Njegov najstarejši sin Brandford je eden od najbolj cenjenih saksofonistov na svetu, Wynton pa je trobentač in prvi jazzovski glasbenik, ki je prejel Pulitzerjevo nagrado za glasbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije