ŠOKANTNA NOVICA

Princesa prestavila poroko

Japonska princesa Mako in Kei Komuro bi se morala poročiti 4. novembra. To pa je za priprave premalo časa, ne bosta se vzela pred letom 2020.
Fotografija: Princesa Mako in Kei Komuro sta septembra javnosti razkrila, da sta zaročena. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Princesa Mako in Kei Komuro sta septembra javnosti razkrila, da sta zaročena. FOTO: Reuters

Japonsko javnost je šokirala vest, da je princesa Mako, najstarejša vnukinja japonskega vladarja Akihita, prestavila poroko s svojim dolgoletnim fantom. Par je zaročen od lanskega septembra, uradno zaroko pa bi morala razglasiti marca. Poroka bi morala slediti 4. novembra, zdaj pa so z japonskega dvora sporočili, da si zaljubljenca večne zvestobe ne bosta obljubila pred letom 2020. Razlog za to menda niso nesoglasja med zaročencema, temveč »pomanjkanje časa za ustrezne priprave«, so sporočili z dvora. O odločitvi, da s poroko počakata, sta Mako in Kei Komuro že obvestila kralja in kraljico, ki sta odločitev podprla. »Ker imajo na dvoru veliko dela s pripravo ceremonij ob abdikaciji kralja Akihita prihodnje leto, se jima zdi odločitev smotrna,« je dejal predstavnik japonskega dvora.

Kralj je predlani presenetil javnost, ko je oznanil, da namerava prestol predati svojemu nasledniku, 57-letnemu sinu Naruhitu. Na Japonskem je namreč v navadi, da kralja s prestola pahne šele smrt, zadnji, ki se mu je prostovoljno odpovedal, je bil pred več kot 200 leti kralj Kokaku. Akihito se je za ta korak po skoraj treh desetletjih vladanja odločil zaradi pešajočega zdravja, krono pa bo sinu predal 30. aprila prihodnje leto.
Ob abdikaciji in kronanju novega kralja bodo po državi potekalo mnogo slovesnosti, Japonci pa so pod velikim stresom, saj se kaj takega ni zgodilo že tako dolgo, da ne vedo natančno, kako organizirati vse protokole. »Makina odločitev je pravilna, tako bo dovolj časa za priprave na abdikacijo in poroko, oba sta velika dogodka, na katera se je treba res dobro pripraviti,« je dejal predstavnik kraljeve palače in zanikal govorice, da naj bi bila njena zveza s Komurom pred težko preizkušnjo zaradi finančnih težav njegove mame. »Zelo mi je žal, da povzročava težave in dodatno breme vsem, ki so pomagali pri pripravah na poroko. Ta bo, a v primernejšem času. Še vedno se globoko ljubiva in se želiva poročiti,« je dejala Mako.
Ljubezenska zgodba princese Mako in Keia Komure je sicer kot zgodba hollywoodskega filma. Zaljubila sta se na fakulteti in Mako ni motilo, da je njen dragi »navadni državljan«, zaradi česar se bo po poroki morala odpovedati kraljevemu statusu. »Njegov nasmeh je kot sonce,« je na tiskovni konferenci ob oznanitvi zaroke Mako razkrila, kaj jo je pritegnilo na Komuri. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije