NACIONALKA

Na RTV Slovenija plače gor, sredstev za pripravo programa toliko manj

Žalostno, vendar resnično.
Fotografija: FOTO: LEON VIDIC
Odpri galerijo
FOTO: LEON VIDIC

»Drastičnih sprememb ne more biti, tako bomo gledali tisto, kar smo gledali do zdaj, z manjšimi spremembami in nekaj novimi nadaljevankami,« je na vprašanje o tem, kaj bomo gledalci TV SLO spremljali v jesenski shemi, odgovorila direktorica televizije Natalija Gorščak (pogovor je bil objavljen v reviji Stop). In številni so se zamislili, saj so bili prepričani, da bo dobrih dva tisoč zaposlenih (2242 po junijskih podatkih) po skoraj dveh mesecih počitnic le scumpralo nekaj novega in gledalcem, ki dokaj redno plačujejo naročnino, poleg oddaj, opremljenih z ZNOVA, le ponudilo nekaj novega. In kot je razbrati iz besed Gorščakove, nič.
Žalostno, vendar resnično! Kot vzrok je omenjena razložila (zdaj pa pozor!): »Ker so se zaposlenim povišale plače, je sredstev za pripravo programa toliko manj.« Saj človek ne bi verjel, če ne bi vsega tega doživljal na lastni koži in pred lastnim televizijskim aparatom in z lastno plačano naročnino! In v takem primeru, kot se zdi, še prevzvišeni ne more pomagati.

Kadunc pa po svoje

Je pa finančne zaplete v časniku Delo pojasnjeval tudi Igor Kadunc, MBA, generalni direktor RTV Slovenija. »Zaradi dogovora vlade s sindikati leta 2016 so stroški dela višji še za dodatnih 900.000 evrov. Letos pa se bodo zaradi sporazuma o razreševanju stavkovnih zadev, ki ga je s sindikati javnega sektorja v imenu vlade podpisal minister Rudi Medved, zvišali za dva milijona.«
Je pa tudi opravičeval zahtevo po povišanju RTV-prispevka. »Zaradi vseh obveznosti, ki nam jih je naložila vlada, bomo imeli v
Igor Kadunc FOTO: BLAŽ SAMEC
Igor Kadunc FOTO: BLAŽ SAMEC
letih 2019 in 2020 za 6,7 milijona evrov dodatnih stroškov. Predlog uskladitve prispevka na višino 13,75 evra bi RTV Slovenija prinesel približno 7,5 milijona evrov na leto. Izračuni so jasni in transparentni. Razume jih lahko vsak, če to želi. Zato se znova sprašujem, kdo torej ne mara javne RTV Slovenija,« se je vprašal generalni nacionalne televizije. Gledalcev pa itak nihče nič ne vpraša, zato niti najmanj ne preseneča, da veliko več uporabljajo daljinski upravljalnik in s pritiskom na določen gumb zamenjajo program. 

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije