STE MED NJIMI?

RTV-prispevek bo trikrat dražji

Kdor ima mobilnik z dostopom do spleta in zdaj plačuje 3,77 evra RTV-prispevka, ga bo po novem 12,75. Nacionalka bi tako dobila še 2,7 milijona evrov na leto.
Fotografija: Po optimističnem scenariju bi si na Kolodvorski lahko obetali več kot dva milijona dodatnega prihodka na leto. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Po optimističnem scenariju bi si na Kolodvorski lahko obetali več kot dva milijona dodatnega prihodka na leto. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – V teh dneh bo prek 25.000 gospodinjstev, ki plačujejo nižji RTV-prispevek – še vedno so mnogi ogorčeni nad njegovim imenovanjem, češ da ne gre za prispevek, ampak za prisilno dajatev –, prejelo dopis nacionalne televizije RTV Slovenija. Od prejemnikov bodo zahtevali, da podajo izjavo, da doma nimajo pametnega telefona, tablice ali računalnika, ki omogoča sprejem TV-signala prek interneta. Če imate vsaj eno od naštetih naprav, boste po novem morali RTV Slovenija plačevati dobrih trikrat toliko prispevka kot do zdaj.

Na nacionalni televiziji pojasnjujejo, da je od 1. avgusta letos omogočen sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi prek interneta, in to v ločljivosti, ki je enakovredna visoki ločljivosti, pravilnik, ki ureja to področje in velja od konca januarja letos, pa določa, da se za radijski oziroma televizijski sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija. »Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti prek spleta (simultano predvajanje prek oddajnikov in prek spleta), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija,« še zapišejo.

Neuresničena želja

RTV Slovenija, katere generalni direktor je Igor Kadunc, si je pred meseci prizadevala za zvišanje obveznega RTV-prispevka gospodinjstvom za en evro, na 13,75 evra. Kriva da sta dvig plač v javnem sektorju in inflacija. A njihova želja je ostala neuslišana. Ne glede na to je vodstvo javne televizije očitno našlo rešitev, kako v svojo malho primakniti še kakšen evro več: z morebitno prekvalifikacijo tistih, ki so se v preteklosti izrekli, da imajo doma samo radijski sprejemnik (ali več teh) in trenutno plačujejo nižji prispevek. Takšnih je nekaj več kot 25.000, vsak mesec pa domov prejmejo položnico, na kateri je znesek 3,77 evra. Torej, če posedujejo katero od zgoraj omenjenih naprav z internetnim dostopom, bodo morali po novem plačevati polni RTV-prispevek, kar bo več kot potrojitev mesečnega izdatka za omenjeni prispevek. Na ta račun utegne biti mesečni izplen RTV Slovenija – ob predpostavki, da bi vsem 25.000 gospodinjstvom dvignili znesek na položnici – višji za okoli 225.000 evrov, v enem letu pa bi bila njihova blagajna za kar okoli 2,7 milijona evrov bolj polna. Vse je seveda odvisno od uspešnosti poziva, pa, roko na srce, tudi od poštenosti prejemnikov dopisa.

Kako bodo opravljali nadzor nad tistimi, ki bodo zanikali, da imajo doma kaj drugega kot radijski sprejemnik, ostaja uganka. Za primerjanje podatkov o naročnikih denimo s ponudniki mobilnih ali internetnih storitev podlage nimajo. Velja pa še vedno kot do zdaj: v sistem RTV-prispevka vas ujamejo, če se prej ne prijavite sami, ko postanete odjemalec ali plačnik električne energije, kar pa jim omogoča zakonodaja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije