ČRNO NA BELEM

Marko Potrč fasal opomin pred tožbo

Zaradi razkritja njenega imena in sporočila, za katero trdi, da je zasebno, zahteva odstranitev dveh objav s facebook strani, opravičilo in da svoje sledilce pozove, da se vzdržijo žalitev in groženj s fizičnimi napadi.
Fotografija: Marko Potrč. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Marko Potrč. FOTO: osebni arhiv

Slovenija ima težave s koronavirusom. Tako se zaradi njega delimo na pozitivne in negativne, pa tudi na tiste, ki vladne ukrepe zagovarjajo, in na one, ki jih ne ali pa bi boj s smrtonosno boleznijo covid 19 vodili drugače. V kateri predal bi stlačili Marka Potrča, ki v času boja s koronavirusom zastavlja številna vprašanja, ne bomo sodili, lahko pa povemo, da je zaradi objave podatkov mlade zdravnice in njenega zapisa, ki da je bil zaseben, dobil opomin pred tožbo.

Začelo se je z objavo elektronskega sporočila ene od zdravnic z liste mladih zdravnikov in objavo njenega imena. Kako je posnetek zaslona sporočila našel pot do Potrča, ni znano. Čisto mogoče pa je, da mu ga je posredoval nekdo od tistih, ki so na listi mladih zdravnikov. Konec koncev imamo tudi v Sloveniji zdravnike, ki se ne strinjajo z načinom boja s koronavirusom, in čisto mogoče je, da se nekdo ni strinjal niti z zapisom mlade zdravnice.

Potrč je objavil njene besede pa tudi ime in priimek avtorice ter zapis tudi komentiral.

Postala je predmet obtoževanj in diskreditacij

Iz opomina pred tožbo, ki so ga javno objavili mladi zdravniki na svoji facebook strani (v njem Potrč ni eksplicitno imenovan, prejemnik je počrnjen, je pa iz očitkov in sosledja dogodkov mogoče sklepati, da je namenjen prav njemu), je razvidno, da naslovniku očitajo protipravno objavo zasebnega elektronskega sporočila (kaznivo dejanje nedovoljene objave zasebnih pisanj). A to ni vse. Odvetnik mlade zdravnice piše, da je bila izpostavljena v negativnem kontekstu. Piše tudi, da je zaradi objave mlada zdravnica postala predmet obtoževanj in diskreditacij, osebnih žalitev ter komentarjev, ki ne dosegajo niti minimalnih standardov dostojnosti, deležna pa da je bila tudi groženj. Zaradi vsega tega se, tako piše v javno objavljenem opominu pred tožbo, počuti močno prizadeto, saj je bila na spletu širši javnosti protipravno izpostavljena. V nadaljevanju odvetnik še navede, da so bili po njegovem vedenju izpolnjeni še zakonski znaki kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, v nadaljevanju pa navaja celo zaporne kazni, ki so za takšno dejanje zagrožene.

Odvetnik na koncu strne, da je »morda izpolnil zakonske znake vsaj dvoje kaznivih dejanj v steku, o čemer bo seveda presojalo pristojno sodišče«.

S čim se lahko izogne tožbi

Z opominom pred tožbo so ga pozvali, da v 24 urah po prejemu dopisa z družabnega omrežja odstrani objavi (vključno z elektronskim sporočilom zdravnice oziroma posnetka, v katerem omenja njeno ime, in vse komentarje), se ji opraviči in svoje sledilce pozove, da se vzdržijo žalitev, groženj s fizičnimi napadi ali pa celo tega, da te grožnje izpolnijo. Če tega ne bo storil, mu odvetnik grozi s tožbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije