NENAVADNO

Muzej ogabne hrane

Na Švedskem se bo konec meseca odprl muzej, posvečen najbolj nenavadnim jedem z vsega sveta.
Fotografija: Casu marzu, sardinski sir z ličinkami
Odpri galerijo
Casu marzu, sardinski sir z ličinkami

Od duriana, najbolj smrdljivega sadeža na svetu, prek finskega fermentiranega morskega psa in sira z ličinkami s Sardinije do kitajskega vina treh penisov, novi švedski muzej ogabne hrane ima vse, pardon, bo imel vse. Na razstavi, ki se bo odprla 29. oktobra v Malmöju, končala pa konec januarja prihodnje leto, bo okoli 80 najbolj nenavadnih in bizarnih jedi z vsega sveta. A namen muzeja ni sprožati gnus pri obiskovalcih, ampak širiti obzorja in spreminjati poglede na hrano ter preveriti teorijo, da je gnus odvisen od posamezne kulture in konteksta.
Stoletna »gnila« jajca in »pokakana« kava kopi luvak, sicer najdražja na svetu
Stoletna »gnila« jajca in »pokakana« kava kopi luvak, sicer najdražja na svetu

»Razmišljal sem, kako zanimivo bi bilo posvetiti muzej najbolj ogabni hrani, in ne najlepši in najokusnejši na svetu,« je pojasnil kustos in glavni »gnusolog« Samuel West. »Upam, da bo muzej prispeval k širšemu uživanju bolj ekološko sprejemljivih beljakovin, kot so žuželke.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije