VPLIVI

Šest skritih razlogov za visok krvni tlak

Na srce negativno vplivajo tudi onesnaženost zraka, nizka plača in hrup.
Fotografija: Bolj ko je zrak, ki ga dihate, onesnažen, večja je verjetnost visokega krvnega tlaka. FOTO: Thinstock
Odpri galerijo
Bolj ko je zrak, ki ga dihate, onesnažen, večja je verjetnost visokega krvnega tlaka. FOTO: Thinstock

Nekateri razlogi za povišan krvni tlak so očitni, drugi pa so malo bolj skriti in jih nihče ne bi povezal s hipertenzijo, ki, kadar postane kronična, ogroža zdravje srca. Kaj vse jo lahko povzroča?

Življenje v hrupni soseski

Bivanje v hrupnem okolju, zlasti če hrup ogroža spanec, je povezano s povišanim krvnim tlakom, je zapisano v publikaciji Women's Health. »K visokemu krvnemu tlaku ne pripomorejo le promet, glasni sosedi, dela na cesti ali kaj podobnega, temveč tudi s hrupom pogosto povezano pomanjkanje spanja,« je povedala kardiologinja Nicole Weinberg z zdravstvenega centra Saint John's v Santa Monici, kjer so izvedli raziskavo.

Imate nizko plačo

Tanka denarnica povzroča nezadovoljstvo na številnih področjih življenja, lahko pa privede tudi do težav s srcem, zlasti pri mlajših ženskah, je dokazala raziskava, ki je bila objavljena v časopisu The European Journal of Public Health. Raziskovalec J. Paul Leigh je povedal, da je višina zaslužka pomemben dejavnik samozaznave in samovrednotenja, kar pomeni, da manjša plača pomeni manjšo samozavest, to pa povzroča stres in visok krvni tlak.

Življenje v onesnaženem okolju

Bolj ko je zrak, ki ga dihate, onesnažen, večja je verjetnost visokega krvnega tlaka. Ta nanj vpliva negativno, četudi redno vadite in sicer nimate težav z zdravjem, so zapisali v publikaciji Hipertenzija. »Z vdihavanjem onesnaženega zraka lahko pride do sprememb v arterijah, posledica česar je večja verjetnost visokega krvnega tlaka, srčno-žilnih bolezni in srčne kapi,« je povedal vodja raziskave Tao Liu

Pretiravanje s kavo

Kofein je močan stimulans, ki pomaga, da se prebudite in ohranite zbranost, lahko pa seveda tudi poviša krvni tlak, je povedala kardiologinja Amber Khanna z univerze Kalifornija: »Ključ je v zmernosti, pretiravanje s kavo pa ni primerno. Zlasti ne, če opažate, da se po skodelici črnega napitka pospeši srčni utrip.«

Jemljete kontracepcijske tabletke

Pri ženskah, ki uživajo kontracepcijske tabletke z estrogenom, je večja verjetnost visokega krvnega tlaka in bolezni srca, je dokazala v publikaciji American Journal of Physiology objavljena raziskava. Verjetnost se veča s časom uživanja tabletk. »Večji je odmerek estrogena, bolj je ogroženo zdravje krvnih žil,« meni Weinbergova. Tabletke vplivajo na širjenje in oženje krvnih žil, te pa so zato dovzetnejše za poškodbe in za krvne strdke. Najbolj ogrožene so kadilke, ki jemljejo oralno kontracepcijo.

Jeste veliko krompirja

Slaba novica za vse, ki jedo veliko krompirja: britanska študija, ki jo povzema revija British Medical, je pokazala, da je pri tistih, ki na teden pojedo najmanj štiri obroke krompirja, za 11 odstotkov večja verjetnost visokega krvnega pritiska kot pri tistih, ki krompir jedo le enkrat na teden, pri ocvrtem krompirju celo 17 odstotkov. Za to je po besedah znanstvenikov kriv visok glikemični indeks krompirja. Živila z visokim glikemičnim indeksom hitro sprostijo energijo, krvni sladkor se nenadoma dvigne in povzroči oksidativni stres, ki povzroči visok krvni tlak. Krompirju se vam zato ni treba odpovedati, če ga boste uživali enkrat do dvakrat na teden, srcu ne bo škodoval.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije