RECEPT

Naklanska potica

Objavljeno 07. november 2018 16.45 | Posodobljeno 07. november 2018 16.56 | Piše: Špela Ankele
Ključne besede: potica recept
Ne le kranjska klobasa, k prepoznavnosti Naklega prispeva tudi slastna potica.
FOTO: Td Naklo
Testo
1 kg moke (tip 500)
pol litra mleka
2–3 jajca
2 žlici oljčnega olja
kocka in pol svežega kvasa
zravnana žlička sladkorja (za vzhajanje kvasa)
zravnana žlička soli
Nadev
3 žlice oljčnega olja
3 večje rdeče čebule (drobno nasekljane in posebej – ne skupaj z zeljem – počasi popražene na oljčnem olju)
pol kg ne premokrega kislega zelja (ki ga še malo narežemo in nato posebej popražimo na oljčnem olju, da izgubi precej vlage)
svež rdeč pekoči čili, drobno nasekljan oziroma posušen ali mlet čili
2 kranjski klobasi (narezani na tanka kolesca, ki jih posebej popražimo na malo olja)
V manjšo posodo damo 1 dl mlačnega mleka, sladkor, kvas in žlico moke. Premešamo, da ni grudic, in pustimo vzhajati – tako pripravimo kvasec. V večjo posodo presejemo moko in ji dodamo sol, jajci in na koncu kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj na toplem vzhaja. Nato ga razdelimo na dva ali več delov (glede na velikost modelov) in razvaljamo na debelino pol centimetra. Po testu enakomerno porazdelimo nadev: najprej posujemo popraženo čebulo, nato zelje in nazadnje še kolesca klobase in čili. Nato ga tesno zvijemo in damo v namaščene modele za potico. Potico po vrhu prešpikamo z zobotrebcem in jo s čopičem premažemo s stepenim jajcem. Ko je potica v modelu lepo vzhajala, jo damo v vročo pečico in pečemo pri 180 stopinjah Celzija okrog 50 minut. Pečeno vzamemo iz modela in pustimo, da se ohladi, preden jo narežemo.
Deli s prijatelji