SLOVO

Umrl je prvi slovenski član jugoslovanske košarkarske reprezentance

Amon je košarkarsko kariero zaključil pri 26 letih, ker se je posvetil službi, delal je kot univerzitetno izobražen strojni inženir.
Fotografija: Mirko Amon. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Mirko Amon. FOTO: Drago Perko

Umrl je Mirko Amon, prvi slovenski član jugoslovanske košarkarske reprezentance, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije. Leta 1930 rojeni Amon je igral na svetovnem prvenstvu leta 1950 v Argentini in zbral štiri nastope. Iz KZS so dodali, da je umrl konec novembra.

Mirko Amon je bil dijak IV. moške gimnazije v Ljubljani, na kateri se je prek učitelja športne vzgoje Miloša Kosca seznanil s košarko. Vso kariero je igral za ljubljanski Železničar, s katerim je leta 1948 postal jugoslovanski pokalni prvak, leta 1950 pa zasedel tretje mesto v jugoslovanskem prvenstvu. Z odličnimi igrami si je istega leta prislužil vpoklic v reprezentanco, ki je bila povabljena na svetovno prvenstvo v Argentini.

Amon je košarkarsko kariero zaključil pri 26 letih, ker se je posvetil službi, delal je kot univerzitetno izobražen strojni inženir. A športa ni zapustil, temveč je presedlal na odbojko, s katero se je ukvarjal do 43. leta. Ostal je zvest Železničarju, s katerim je igral v slovenski ligi.

Košarkarska reprezentantka je bila tudi njegova žena Smiljka Amon, profesorica na nekdanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, predhodnici današnje Fakultete za družbene vede.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije