Politiki povzročili kaos in strah

Epidemija koronavirusa prestrašila tudi športni svet. Visijo olimpijske igre v Tokiu, Giro, Tour in Wimbledon.
Fotografija:
Odpri galerijo

Svet je v kaosu, zdravstvenem, gospodarskem in seveda tudi športnem, pa najsi gre pri koronavirusu za naključen izbruh bolezni ali zdravstveno sabotažo katere od svetovnih velesil. S tem, katere športne prireditve so doslej odpadle oziroma so se morale ali se morajo odigrati pred praznimi tribunami, se naštevalno niti nima smisla ubadati, preplah je nastal tudi zato, ker so v nevarnosti odpovedi največjih športnih dogodkov. Poletne olimpijske igre v Tokiu, majska večetapna kolesarska dirka Giro d'Italia, julijski Tour de France (Primož Roglič naj bi tam lovil skupno zmago), teniški turnir v Roland Garrosu z začetkom konec maja in začetnojulijski Wimbledon.

Panika zaradi koronavirusa se je celo tako razširila, da angleškim gostilnam v primeru, da vlada ali nogometne avtoritete izdajo prepoved obiska tekem elitne angleške nogometne lige, v njihovih prostorih naj ne bi bil dovoljen množičen ogled dvobojev prek televizijskega zaslona. V Italiji so, denimo, popolnoma ustavili izvedbo ženskega odbojkarskega državnega prvenstva, moško igrajo pred praznimi tribunami oziroma so obračuni odpovedani. »Institucije na državni ravni so povzročile le zmešnjavo in strah, žal mi je, ker so politične in športne avtoritete, ki imajo več odgovornosti kot mi, sprožile nejasen položaj. Sami smo se odzvali z občutkom za odgovornost v povezavi s športnicami in strokovnimi vodstvi odbojkarskih klubov. Napisati, kakor je to storila vlada, da se športna tekmovanja lahko odvijejo za zaprtimi vrati, a hkrati zajeziti gibanje na ogroženih območjih in zunaj njih, je nekaj povsem nerazumljivega. Če ministrstvo za šport pravi, da tisti, ki vztraja z igranjem, ne nosi več moralnih načel, je resnično preveč,« pravi ženski odbojkarski ligaški predsednik Mauro Fabris.

Italija v Mariboru

Zanimivo je tudi to, da naj bi se zaradi epidemije koronavirusa 13., 14., 18. in 19. marca v Mariboru v športni dvorani Lukna odigralo šest, uvodnih in povratnih, preloženih četrtfinalnih tekem odbojkarske lige prvakov in prvakinj. In sicer Trentino (Ita) – Jastrzembski Wengiel (Pol), Fenerbahče (Tur) – Igor Gorgonzola Novara (Ita) in Savino Del Bene Scandicci (Ita) – Ečačibaši (Tur). V prvotni novici v soboto dopoldne je bilo omenjeno, da to pomeni, da bo domače občinstvo lahko videlo slovenska odbojkarska reprezentanta Klemna Čebulja iz Trentina in Izo Mlakar, članico Novare. Včeraj pa je slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder podpisal odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih z več kot 100 udeleženci. Torej, ukrep velja tudi za odbojko v ligi prvakov/prvakinj, a položaj se tako ali tako spreminja ne iz dneva v dan, temveč iz minute v minuto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije