WFC

Vardjan po najodmevnejšem skalpu takoj sprejel izziv hrvaškega asa

Belokranjski borec Marko Vardjan prisilil k vdaji Bojana Kosednarja - Želvo. Težko pričakovani slovenski obračun na spektaklu WFC poln preobratov in krvi.
Fotografija: Belokranjec Marko Vardjan je takole v tretji rundi prisilil k vdaji Ljubljančana Bojana Kosednarja. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Belokranjec Marko Vardjan je takole v tretji rundi prisilil k vdaji Ljubljančana Bojana Kosednarja. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Čeprav Marku Vardjanu v težko pričakovanem slovenskem obračunu kategorije do 77 kilogramov z Bojanom Kosednarjem, slovensko legendo mešanih borilnih športov (MMA), mnogi niso pripisovali prav veliko možnosti, je na sobotnem spektaklu World Freefight Challenge (WFC) v dvorani Tivoli hitro utišal vse, ki so dvomili o njem in ga celo podcenjevali.

V dvoboju, polnem preobratov in krvi, ki je dvignil na noge več kot 2000 gledalcev, kar si je glavni organizator Zlatko Mahić tudi najbolj želel, je 28-letni borec iz Velikega Nerajca pri Dragatušu v tretji rundi z davljenjem prisilil k vdaji šest let starejšega Ljubljančana. Po najodmevnejši dosedanji zmagi (v statistiki jih ima zdaj šest, ob tem ima tri poraze) se je iz velikega spoštovanja globoko priklonil pred Želvo, ki je pri nas oral ledino MMA.

Hitro dobil težke roke

»Bojan je legenda in lahko bi celo rekel, da je bil eden od mojih vzornikov! Kot mulec sem ga gledal z velikimi očmi in si želel, da bi se nekoč – tako kot on – boril v glavnih obračunih večera,« je razkril Vardjan, ki je dvoboj začel nadvse odločno in imel pobudo večji del uvodne runde, ki jo je Kosednar končal s krvavečim nosom.

»Toda nato sem želel prehitro zaključiti borbo, zaradi česar sem dobil težke roke. Zatem sem imel ves čas pred očmi, da se Bojan običajno hitro izčrpa, zaradi česar sem v nadaljevanju bolj ali manj le še čakal na svojo priložnost. Ko se mi je ponudila, sem jo hladnokrvno izkoristil,« je ključ do uspeha pojasnil Belokranjec, s 187 centimetri skoraj za glavo višji od izkušenega Ljubljančana, ki je imel tudi svoje trenutke med dvobojem. Prevladoval je zlasti v drugi rundi, v kateri je imel Marka, ki je začel tedaj krvaveti pod desnim očesom, večino časa na hrbtu. Zdelo se je že, da izzivalec nima več pravega protiorožja, toda po nekaj prejetih udarcih na začetku tretje runde je tekmeca spravil na tla in nato z davljenjem strl odpor Kosednarja, ki po porazu ni skrival razočaranja.

Vseskozi verjel vase

»Imam srečo, da dobro prenašam udarce, kar bom morda čez nekaj let še obžaloval,« se je pošalil Vardjan, potem ko so mu zdravniki zakrpali rano na ličnici. »Nič hudega ni, takšne poškodbe so v našem športu nekaj vsakdanjega. Zdaj si bom privoščil dva tedna oddiha, priprave za to borbo, ki sem jih začel že januarja, so bile dolge in naporne – tudi psihološko; to pa predvsem zavoljo številnih negativnih komentarjev, češ da imam zelo malo možnosti za uspeh proti Želvi. No, sam se vseskozi verjel vase,« je poudaril Marko in se vnovič zahvalil vsem, ki so mu pomagali v pripravah, še posebno strokovnjaku za ju-jitsu Calosu Maii, asoma za tajski boks Juretu Cesarju in Samu Petjetu ter kondicijskemu trenerju Anžetu Jertu.

Na vprašanje, kdaj se bo naslednjič povzpel v ring ali kletko, je odvrnil, da si želi najprej uživati v tem uspehu, v tistem trenutku pa je k njemu pristopil Hrvat Ivica Trušček, ki je malo prej v obračunu kategorije do 84 kilogramov po deljeni sodniški odločitvi z 2:1 premagal Ljubljančana Marka Drmonjiča. Vardjanu je čestital za dobro predstavo in mu rekel: »Zlatko mi je urejal dvoboj s Kosednarjem, ki je zdaj padel v vodo. Zdaj naj bi se spoprijela midva, bi se sploh boril z mano?« je Trušček vprašal Belokranjca, ki niti za trenutek ni odlašal z odgovorom: »Seveda bi se, takoj! Tudi tebe namreč spremljam že dolgo in te prav tako nadvse cenim in spoštujem.«

Krušič decembra za pas?

Tako se 15. decembra, ko bo v Tivoliju že 23. prireditev WFC, obeta še en spektakularen obračun, ki ga je po sobotni točkovni zmagi nad Darkom Banovićem, Avstrijcem po rodu iz BiH, napovedal tudi Lemmy Krušič (19 zmag, 6 porazov). »Za to borbo sem trdo garal, bilo je ogromno odrekanja, en mesec nisem videl ne žene ne sina. Banović je do tega vikenda v kategoriji do 66 kilogramov veljal za št. 1 v Avstriji, zdaj sem to jaz,« je poudaril 29-letni Ljubljančan, ki že dlje živi in trenira v Linzu. Zatem je izzval še organizatorja Mahića. »Napočil je čas, da slovenski UFC dobi še slovenskega šampiona, zato mi Zlatko 15. decembra uredi obračun za pas!«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije