VELIK USPEH

Slovenska rekorderja Kristjan Čeh in Tina Šutej zmagala v Ostravi

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je imela pred zaključkom težave le na svoji začetni višini.
Fotografija: Kristjan Čeh FOTO: Abdelhak Balhaki, Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh FOTO: Abdelhak Balhaki, Reuters

Svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh in Tina Šutej sta zmagala na atletskem mitingu zlate svetovne serije v Ostravi na Češkem. Čeh je orodje vrgel 68,55 metra, Šutej je v skoku s palico preskočila 4,64 metra.

Čeh je tekmo odprl z neveljavnim poskusom, v drugi seriji pa je s 66,99 metra povedel, prestopa je imel še v tretji in predzadnji seriji. Vrgel je še 67,02 in 68,55 m.

Največjo daljavo tekme je tako zmogel v šesti seriji za rekord mitinga, popravil je dosežek iz leta 1983 (68,06 m). Pravih tekmecev ni imel, Hrvat Martin Marković, svetovni mladinski prvak leta 2014 brez odličij na velikih članskih tekmah, je bil drugi s 64,00 metra.

Na evropskih igrah na Poljskem je prejšnji teden zmagal z rekordom prvenstev in je iz Katovic, kjer s tekmovali atleti, nato odpotoval v bližnjo Ostravo, enako kot Tina Šutej.

Tina Šutej FOTO: Remo Casilli Reuters
Tina Šutej FOTO: Remo Casilli Reuters

Med ogrevanjem je deževalo

»Lepa tekma je bila, imeli pa smo spremenljive vremenske pogoje. Med ogrevanjem je deževalo, potem se je pokazalo sonce, sledil je nov dež, veter je tudi zelo spreminjal smer. Tekmo sem začela z mehkejšo palico in dvakrat podrla začetno višino. Tretjič sem se zbrala, da sem normalno tekmovala potem naprej. S skoki nisem najbolj zadovoljna, a ob takih razmerah ter z zmago sem vseeno zadovoljna. Ob dveh ponči gre na pot, letim iz Prage v Lozano na diamantno ligo. Napovedan je dež, želim si osvojiti čim več točk, da se uvrstil v finale,« je povedala Šutej.

   

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je imela pred zaključkom težave le na svoji začetni višini, 4,34 m je zmogla šele v zadnji, tretji seriji. Potem pa je brez poprav nadaljevala na 4,44, 4,54 in 4,64 m, ko je bila trdno v vodstvu. Letvico na višini 4,74 m pa je trikrat podrla.

Čehinja Amalie Švabikova, nekdanja mladinska svetovna prvakinja in bronasta na letošnjem dvoranskem EP, je na drugem mestu končala tudi na 4,64, a je to višino preskočila drugič. S 4,56 m je bila tretja francoska prvakinja Margot Chevrier.

Tina Šutej, letošnja evropska dvoranska podprvakinja in srebrna tudi na evropskih igrah, je 5. maja na diamantni ligi v Dohi s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem. Prvič je 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije