SPIDVEJ

Poljska zanj druga domovina

Spidvejista Mateja Žagarja čaka nova dirka za SP. Oval v Vroclavu mu ustreza, na dirko brez treninga.
Fotografija: Matej Žagar lovi neposredno uvrstitev med elito za prihodnjo sezono. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matej Žagar lovi neposredno uvrstitev med elito za prihodnjo sezono. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Sezona svetovnega prvenstva v spidveju je na polovici, drevi bo v Vroclavu na sporedu peta od desetih letošnjih preizkušenj za veliko nagrado. Dirka bo na olimpijskem stadionu ob 19. uri, na ovalu pa bo svojo priložnost iskal tudi slovenski adut Matej Žagar, ki po štirih letošnjih dirkah lovi priključek s prvo osmerico voznikov. Osemnajstkratni zaporedni državni prvak tačas v razvrstitvi svetovnega prvenstva zaseda enajsto mesto, za osmerico, ki si na koncu sezone pribori neposredno uvrstitev med elito za 2020 (osmi je Avstralec Jason Doyle s 30 točkami), pa zaostaja za vsega tri točke. Svoj položaj je izboljšal z zelo dobrim nastopom na prejšnji dirki za VN Švedske v Hallstaviku, kjer je zasedel peto mesto.

V Vroclav se Žagar sicer vedno vrača z veseljem, saj je na začetku svoje kariere, bilo je leta 2004, tam osvojil svojo za zdaj edino kolajno v svetovnem prvenstvu. Privozil si je bronasto odličje na SP za spidvejiste do 21 let in s tem nakazal svojo bogato in uspešno športno pot. Uvrstitev na tretjo stopničko pa je v Vroclavu ponovil tudi v svoji prvi redni sezoni v svetovnem prvenstvu leta 2006.

Klubske obveznosti

»Tokrat sem imel s Czestochowo prav v petek poljsko klubsko dirko v Lublinu in tako je tudi mene doletelo, da bom na preizkušnjo najvišje ravni prišel brez preizkusa steze na treningu in kvalifikacijah ter s tem možnosti za izbiro startnega mesta,« je pred dirko povedal Žagar. »To me na tem ovalu ne skrbi preveč, saj mi proga po dirkah, ki sem jih imel na njej, precej ustreza in upam, da to ne bo bistveno vplivalo na moj rezultat. Sploh pa, da mi bo uspelo še nadgraditi vtis iz Švedske, doseči še več točk in se prvič letos pomeriti v velikem finalu,« si je še zaželel slovenski as.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije