ATLETIKA

Kristjan Čeh je svetovni podprvak

Tina Šutej se je uvrstila v sredin finale.
Fotografija: Kristjan Čeh. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

Kristjan Čeh je na 19. svetovnem prvenstvu v Budimpešti v finalu meta diska s 70,02 metra, daljavo je dosegel v zadnji seriji, osvojil srebrno medaljo. Naslov prvaka, ki ga je osvojil lani v Eugenu v ZDA, mu je v zadnjem metu tekme odvzel Šved Daniel Stahl z 71,46 m in rekordom prvenstev.

Čeh je bil pred finalno serijo drugi, potem je v predzadnjem metu tekmovanja prevzel vodstvo, a le za kratko. Takoj za njim je Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia, ponovno in dokončno prišel na čelo. Čeh je bil drugi, tretji pa Litovec Mykolas Alekna, lanski evropski prvak in svetovni podprvak in lanski mladinski svetovni prvak je vrgel 68,85 m.

Poleg Čeha je bil doslej med Slovenci na SP zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009. Čehovo srebro je sedma slovenska medalja na dosedanjih devetnajstih SP. Kozmus je bil še srebrn v Osaki na Japonskem leta 2007 in bronast v Daeguju v Južni Koreji leta 2011. Prvo slovensko odličje je s tretjim mestom Gregor Cankar osvojil v skoku v daljino v španski Sevilli leta 1999, bronasta je bila še Marija Šestak v troskoku v japonski Osaki leta 2007.

Tina Šutej se je uvrstila v finale na SP v atletiki v Budimpešti

Tina Šutej je tretji dan svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti v kvalifikacijah v skoku s palico preskočila 4,65 metra in se uvrstila v finale, ki bo v sredo ob 19.30. Štiriintridesetletna Tina Šutej je izpustila začetno višino na 4,20 m, nato je 4,35 in 4,50 m zlahka preskočila. Nato je bila prvič prek letvice tudi na 4,60 metra. Ko je bila letvica pet centimetrov višje, jo je prvič podrla, tudi drugič ji ni uspelo. Šele po njenem tretjem skoku je letvica ostala na stojalu in tedaj je bilo dokončno potrjeno, da si je priborila finale.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije