KOŠARKA

Dončić 16., Dragić zunaj stoterice veličastnih

Pod obroči lige NBA prvič tudi Koprčan Vlatko Čančar. Košarkarji moštva LA Clippers favoriti strokovnjakov.
Fotografija: Luka Dončić (levo) in Goran Dragić si želita, da bi bi bila klubska sezona zanju čim daljša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić (levo) in Goran Dragić si želita, da bi bi bila klubska sezona zanju čim daljša. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Kdor je lani tvegal in stavil, da bodo naslov prvaka lige NBA osvojili košarkarji Toronta, je lepo oplemenitil svoje premoženje, saj so jim zelo redki namenili možnosti proti moštvom iz zahodne konference, kaj šele da bi lahko prekinili prevlado Golden Stata. Pred jutrišnjim začetkom 74. sezone elitne lige s tremi Slovenci v bojnih vrstah se je kakovostno težišče vendarle še bolj prevesilo na zahod, v množici izenačenih kandidatov za lovoriko pa strokovnjaki postavljajo v ospredje LA Clippers, ki so se okrepili z junakom zadnjega finala Kawhijem Leonardom in krilnim asom Paulom Georgeem.

Letošnje poletje je bilo eno najbolj vročih doslej, saj se je že prvi dan prestopnega roka zvrtelo 2,7 milijarde evrov, klube pa so zamenjali številni velezvezdniki. Novega člana je dobilo tudi slovensko zastopstvo v ligi NBA, 22-letnega Koprčana Vlatka Čančarja (Denver), ki je v minulih letih preskakoval stopničke, še preden se je utegnil zares dokazati pri Olimpiji, Megi Bemaxu in Burgosu, zdaj pa se je na drugi strani Atlantika pridružil zlatima reprezentančnima soborcema Goranu Dragiću (Miami) in Luki Dončiću (Dallas). Posadka je vendarle precej manjša kot v prejšnjem desetletju. V sezoni 2006/07 je igralo pod ameriškimi obroči kar šest Slovencev (Rašo Nesterović, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Beno Udrih, Aleksander Vujačič in Uroš Slokar), v končnico prvenstva pa se jih je uvrstilo pet. Udrih je osvojil svoj drugi šampionski prstan, kolikor jih ima v zbirki tudi Vujačič (2009 in 2010), enega si lasti tudi Nesterović (2005).

Novinec najbliže končnici?

Za naslednje rodove se je klubska sezona vse pogosteje končala že sredi aprila. Dragić je v 11 letih le trikrat okusil izločilne boje, zadnjič v sezoni 2017/18. Dončić je ob ognjenem krstu blestel s posamičnimi ekshibicijami, toda njegovo moštvo je bilo spomladi prekratko za celih 15 zmag, da bi se lahko prebilo med najboljšo zahodno osmerico, kar bo težko premostilo tudi s Kristapsom Porzingisom pod obročema. Ne nazadnje ima latvijski velikan za seboj tri leta igranja v New Yorku in še eno leto okrevanja po operaciji strgane vezi v kolenu, a še ni okusil končnice.

V novi sezoni ji bo tako med slovenskimi aduti najbliže novinec Čančar, saj je bil Denver četrti najuspešnejši v rednem delu prejšnjega prvenstva. Na zahodu je zaostal le za Golden Statom, na vzhodu pa sta ga prekosila Milwaukee in Toronto. Želje ljubiteljev košarke pri nas pa so tokrat vendarle razdvojene. Vsi seveda privoščijo svojimi ljubljencem čim več ekipnega uspeha, kar pomeni tudi čim daljšo sezono, a da bi bili od 23. do 28. junija na voljo reprezentanci v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre. Finale lige NBA se bo končal tik pred njimi, najpozneje 21. junija.

Dončić 16. med elito

V minulem letu se je marsikaj spremenilo za najboljša slovenska košarkarja. Dončić ni več prvi novinec lige NBA, ampak dokazana veličina po absolutnih merilih, kar so opazili tudi sestavljalci lestvice ESPN najboljših sto košarkarjev, ki je v ZDA najbolj verodostojna. V letošnji različici je prvi Giannis Antetokounmpo (Milwaukee) pred Kawhijem Leonardom, LeBronom Jamesom (LA Lakers), Jamesom Hardnom (Houston), Anthonyjem Davisom (LA Lakers), Stephenom Curryjem (Golden State) in Nikolo Jokićem (Denver), Dončić pa je z lanskega 63. mesta napredoval na 16. Dragićeva krivulja je pomenljiva. Leta 2015 so ga analitiki videli na 38. mestu, leto dni pozneje na 51., nato na 47. in lani na 61., pri 33 letih in po operaciji kolena pa je letos izginil iz stoterice veličastnih.

Zanimiva je tudi tradicionalna anketa uradne spletne strani NBA, v kateri športni direktorji vseh 30 klubov napovedujejo, kdo se bo najbolje odrezal v prvenstvu. Na raznih razpredelnicah se pojavlja tudi Dončić kot tretji najboljši tuji košarkar lige za Grkom Antetokounmpom in Srbom Jokićem ter kot drugi med igralci, ki bi jih izbrali, če bi začeli na novo sestavljati moštvo – za Antetokounmpom. Pri moštvih udeleženci vidijo Miami na 7. mestu v vzhodni konferenci in Dallas zunaj zahodne osmerice, čeprav naj bi v prihodnji sezoni prikazal drugi največji napredek za LA Lakers.

Končno iz sence LA Lakers?

Glavni priznanji sta pripadli LA Clippers, ki so po oceni ocenjevalcev vlekli daleč najboljše poteze v poletnih mesecih in naj bi v finalu končnice premagali Milwaukee. Veliki favorit prejšnje sezone Golden State je pač izgubil Kevina Duranta (Brooklyn), DeMarcusa Cousinsa (LA Lakers) in Andreja Iguodalo (Memphis), ob tem pa bo še vsaj polovico sezone čakal na okrevanje Klaya Thompsona. Prvak Toronto pa bo poleg Leonarda pogrešal tudi Dannyja Greena (LA Lakers), torej skoraj polovico moštva.

LA Clippers so bili še spomladi največji obstranci končnice v zadnjih 30 letih. Kdor je stavil, da bodo v prvem krogu izločili Golden State (kar se seveda ni zgodilo), bi za vsak vplačani dolar zaslužil stotaka. Grdi raček lige NBA je od ustanovitve leta 1970 redno v senci slovitih tekmecev, predvsem mestnih sosedov LA Lakers, zdaj pa mu strokovnjaki napovedujejo veliko lepše čase in slovo od druščine 11 klubov, ki še niso osvojili naslova prvaka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije