ČAS ZA POLFINALE

Dalićevi pripravljeni na nov zgodovinski podvig

Hrvaška se ne boji Argentine in sanja o ponovitvi finala s Francozi. Na sredini igrišča poker asov Modrić-Perišić-Brozović-Kovačić.
Fotografija: Hrvaško odlikuje močan moštveni duh, poosebljata ga dalmatinska veterana Luka Modrić in Ivan Perišić. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Hrvaško odlikuje močan moštveni duh, poosebljata ga dalmatinska veterana Luka Modrić in Ivan Perišić. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Nikdar ne odpiši Hrvatov, je vse bolj uveljavljena nogometna krilatica. Ko so leta 1998 Boban, Šuker, Prosinečki & Co. pod taktirko Ćira Blaževića prišli do brona v Franciji, se je zdela hrvaška pravljica neponovljiva. A 20 let pozneje so Luka Modrić in njegovi ognjeni v Rusiji prišli v finale. Letos bi lahko naredili še zadnji korak. V vsakem primeru pa se junakom Zlatka Dalića ob vrnitvi znova obeta spektakularna povorka od zagrebškega letališča do Trga bana Jelačića.

Kdo ve, kako bi se končalo, če bi bil Romelu Lukaku vsaj podoben sebi v končnici zadnje tekme rednega dela SP v Katarju. Hrvati bi bili že zdavnaj doma in tarče kritik. Precej sreče so imeli tudi proti Japoncem in Brazilci bi jim prav tako lahko pristrigli peruti, če ne bi bilo čudežnega vratarja Dominika Livakovića.

Toda sreča spremlja pogumne in srečo je treba izzvati, sta še dva klišeja, ki pritičeta našim južnim sosedom. Če jim bo športna boginja Fortuna naklonjena tudi v današnjem polfinalu proti Argentini, se bodo lahko hvalili, da so izločili tri najvišje rangirane reprezentance s Fifine lestvice. Na njej so prvi Brazilci, drugi Belgijci in tretji Argentinci. Zanimivo, v finalu bi potem reprezentanco selektorja Dalića, ki se ji obeta velik skok s 14. mesta, lahko čakala stara znanka Francija, četrta na lestvici, kar bi bila ponovitev finala iz Moskve.

Seveda pa se Hrvati še zdaleč ne nanašajo zgolj na srečo. Tudi ne na že večkrat potrjeni zmagovalni značaj. Imajo predvsem kakovost, za katero še niso dobro vedeli pred odhodom v Katar, ko so dajali dokaj skromne izjave za svetovne podprvake. Obramba, ki ji poveljuje že večkrat odpisani veteran Dejan Lovren, je na petih tekmah prejela le tri gole, za to sta močno zaslužna tudi omenjeni Livaković in odkritje prvenstva Joško Gvardiol. Glavna moč pa je v zvezni vrsti, kjer kraljujejo zimzeleni Modrić (Real Madrid), veteran Ivan Perišić (Tottenham) ter izkušena Mateo Kovačić (Chelsea) in Marcelo Brozović (Inter). Ta poker asov je sposoben v vsakem trenutku spremeniti ritem igre in tudi Brazilcem ni uspelo prevzeti njenih vajeti.

Brez čuvaja za Messija

Hrvati so mojstri taktike in turnirskega sistema, iz tekme v tekmo raste njihova samozavest. Vselej ko so se prebili iz skupine, so prišli vsaj v polfinale. Tudi izkušnje z Argentino so dobre, pred štirimi leti so Messijeve zvezde odpravili s 3:0. Morda so stavnice krivične, ko jim ne pripisujejo prav velikih možnosti za napredovanje (kvota 3,2), a kockasti se v vlogi avtsajderjev znajdejo kot ribe v Jadranu.

»Pripravljeni smo še na eno zgodovinsko tekmo,« je odločen Mario Pašalić iz Atalante: »Izločili smo Brazilce, zakaj ne bi mogli Argentincev?« Niti strelec izenačujočega gola proti Braziliji, napadalec zagrebškega Dinama Bruno Petković, se ne obremenjuje s tekmeci, ki bodo na stadionu Lusail imeli skoraj enoglasno podporo: »Nimamo posebnega načrta za Messija, tudi ne čuvaja zanj, do uspeha lahko pridemo le s kolektivnim pristopom, kar smo že večkrat dokazali.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije