MUNDIAL

Vratarja Akinfejev in Subašić Ruse in Hrvate spravila v trans

Zbornaja komanda in ognjeni po enajstmetrovkah v četrtfinale SP v nogometu.
Fotografija: Ruski junak Igor Akinfejev je takole obranil enajstmetrovko Iaga Aspasa. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ruski junak Igor Akinfejev je takole obranil enajstmetrovko Iaga Aspasa. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Na 21. svetovnem prvenstvu v nogometu smo doslej videli že precej presenečenj, le dva razpleta pa lahko za zdaj ocenimo za pravo senzacijo. To sta izpad branilke naslova Nemčije že po predtekmovanju in zmaga Rusije nad Španijo v osmini finala. Zbornaja komanda se je v nasprotju z vsemi napovedmi (njena prognoza je bil gladek izpad po skupinskem delu SP) uvrstila v četrtfinale, kjer se bo pomerila s Hrvaško. Junaki domačega mundiala so tokrat opravili s favorizirano Španijo po izvajanju enajstmetrovk, saj je bil izid po rednem delu in podaljških 1:1 (Artem Džjuba 41.-11m; Sergej Ignaševič 12.-ag).
 

Zgodovinski podvig


Gostitelji mundiala so s fanatično podporo s tribun moskovskega stadiona Lužniki odigrali popoln bunker (posest žoge 75 : 25 odstotkov v korist Špancev), pretekli pa so več kot ugledni tekmeci (146 km : 137 km), saj so ti med drugim uspešno odigrali več kot 1000 podaj in vsega skupaj storili le pet prekrškov. Toda ta premoč (streli 25:6 v korist Španije) ni bila nadgrajena z vsaj še drugim zadetkom, zato sta izbrani vrsti pristopili k izvajanju enajstmetrovk. Tako kot med tekmo se je tudi tokrat izkazal ruski vratar Igor Akinfejev, ki se je s svojimi predstavami že zapisal med nesmrtne v ruski zgodovini.

Dvaintridesetletni vratar moskovskega CSKA, za katerega brani vso kariero, je obranil strela Kokeja in Iaga Aspasa, kar je bilo dovolj za eksplozijo neslutene evforije po vsej Rusiji. »Upali smo na enajstmetrovke. Imamo fantastično svetovno prvenstvo. Ne samo zaradi naših navijačev, ampak tudi za tiste iz tujine, saj zdaj bolj dojemajo celotno ozračje in razumejo, da tudi Rusi želimo in znamo igrati nogomet,« je poročevalcem vzneseno razlagal novi car ruskih src, ki je zbral 110 nastopov za izbrano vrsto. Selektor Rusije Stanislav Čerčesov je bil kratek in jedrnat: »Dve leti smo delali za to in opravili smo dober posel.« To je četrti nastop Rusije na največjem turnirju, odkar je razpadla Sovjetska zveza, do letos je vselej izpadla v predtekmovanju.
 

Hrvati hočejo do konca


V soboto, 7. julija, bo v Sočiju četrtfinalni obračun med Rusijo in Hrvaško, ki je po podobni drami premagala Dansko. Dvoboj naših južnih sosedov in klenih severnjakov se je začel naravnost noro, saj so Danci povedli že v 1. minuti z zadetkom Mathiasa Jorgensena, ki je bil najspretnejši pred vrati po podaji iz avta. Hrvati niso padli v šok, temveč silovito napadli in Mario Mandžukić je že v 4. minuti zatresel dansko mrežo, izid 1:1 pa je ostal tudi do konca podaljškov. Spremljali smo nezanimivo in previdno igro z obeh strani, ognjenim pa se je le ponudila priložnost v 114. minuti, ko je Nicolai Jorgensen v kazenskem prostoru zrušil Anteja Rebića. Kapetan Hrvaške Luka Modrić je izvedel kazenski strel, Kasper Schmeichel pa mu ga je obranil. Sledila je živčna vojna z enajstmetrovkami, kjer sta blestela tako Schmeichel kot tudi hrvaški golman Danijel Subašić. Ta je obranil kar tri strele, Ivan Rakitić pa je zabil zadnji, odločilni gol za napredovanje Hrvaške.

Kapetan Hrvaške Luka Modrić in vratar Danijel Subašić slavita veliko zmago. Foto: Reuters
Kapetan Hrvaške Luka Modrić in vratar Danijel Subašić slavita veliko zmago. Foto: Reuters


Subašić je šele drugi vratar v zgodovini SP, ki je na eni tekmi obranil tri strele z bele točke. To je pred tem uspelo le Portugalcu Ricardu v četrtfinalu SP 2006 proti Angliji. Med uspešnimi izvajalci je bil v drugo tudi Modrić, ki se je pogumno soočil s Schmeichlom po spodrsljaju malo prej. »Zgodi se, da zapraviš enajstmetrovko, sem pa fasciniran nad njegovo odločitvijo, da strelja tudi v drugo. Kot pravi kapetan je prevzel odgovornost, in to govori o njegovi veličini.

Sam je vztrajal, da bo izvajal enajstmetrovko. Si predstavljate, da bi spet zgrešil? Toda on je velik igralec,« je Modrića hvalil selektor ​Zlatko Dalić in hkrati odganjal skrbi glede neprepričljive igre, češ da so njegovi fantje igrali na rezultat. »Prišli smo daleč, toda ne mislimo se še zaustaviti,« je napovedal šef ognjenih. Ta rod hrvaških nogometašev lahko ponovi ali celo preseže rezultat predhodnikov na SP 1998 v Franciji, kjer so zasedli tretje mesto.
Ivan Rakitić je hladnokrvno premagal danskega vratarja Kasperja Schmeichla. Foto: AFP
Ivan Rakitić je hladnokrvno premagal danskega vratarja Kasperja Schmeichla. Foto: AFP

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije