NOGOMET

V boj za euro 2020 s Kekovim novim kapetanom

Nogometna reprezentanca se bo konec tedna zbrala v Begunjah. Nad Poljake in Izraelce tudi Matavž, Berić, Šporar in Zahović.
Fotografija: Matjaž Kek med novinarsko konferenco na OŠ bratov Polančičev Maribor. FOTO: J. S.
Odpri galerijo
Matjaž Kek med novinarsko konferenco na OŠ bratov Polančičev Maribor. FOTO: J. S.

MARIBOR – Potem ko je v ponedeljek popoldne razkril karte poljski selektor Jerzy Brzeczek, je predstavil seznam nogometašev za kvalifikacijski tekmi s Poljsko in Izraelom tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek. Mariborčan je to storil v prostorih osnovne šole bratov Polančičev v štajerski metropoli, ki jo je pred desetletji obiskoval.

»Smo sredi bojev za euro 2020, obe tekmi bomo igrali doma. Večje dileme torej ni: točke so nujne, zato moramo pred Poljsko in Izraelom razmišljati le pozitivno. S pomočjo polnih Stožic bomo merili na poln plen,« je napovedal Kek ob pogledu na lestvico skupine G (Poljska 12, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, Severna Makedonija 4, Latvija 0). Kot se spodobi za institucijo, ki je gostila prvo dejanje t. i. operacije Poljska, je imel Kek v rokah osem strani debelo gradivo, na katerem so bili zbrani podatki septembrske akcije v Stožicah.

»Cikel v septembru tradicionalno odpira veliko značilnih dilem. Nekatera prvenstva so se komaj začela, drugje imajo že dolgo sezono, nekateri igralci imajo polno minutažo, drugi ne. Na tem področju s Slovenci nikdar ni bilo idealno, a s pravim motivom je mogoče preseči tudi najvišje ovire. Prvo tekmo bo izpustil kapetan Bojan Jokić, na njegovem položaju vidim Jureta Balkovca. Poznam tudi ime novega kapetana, špekulacijo pa prepuščam vam,« je spodbudil navzoče. ​Večje izbire v resnici ni: največ nastopov za Slovenijo ima v nogah Josip Iličić (58), največjo mednarodno veljavo pa Jan Oblak.


V kadrovski križanki pred dvema spektakloma v Stožicah – tako s Poljsko kot z Izraelom se bo v metropoli zbralo najmanj 13.000 navijačev – ni večjih presenečenj. Med prvokategorniki manjka Domen Črnigoj, ki je zašel na stranski tir v Švici in tekme Lugana spremlja s tribune. Škofjot želi pred koncem pogodbe (junij 2020) zamenjati klub, toda za zdaj ni našel skupnega jezika z delodajalcem.

Kdo ve, morda ga bo Kek aktiviral pozneje, saj je na seznamu le 19 nogometašev, kar je premalo za morebitno interno tekmo na treningih in bo selektor zanesljivo povečal kolektiv. Reprezentanco bo zbral v nedeljo v Begunjah, do srede popoldne bo vadila na Brdu, nato se bo preselila v Stožice ali – po rezervnem načrtu – na drugo lokacijo v Ljubljani ali Domžalah.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije